Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O właśnie, Słońce. Zapomniałem, bo od 2 dni nie świeci :) U mnie to samo jest obecnie. Jak jest pogodny dzień to muszę trochę opuścić rolety bo ryby się denerwują w momencie gdy ostre słońce świeci im prosto w oczy. 

Jak często podmienisz wodę? Ja obecnie co 7 dni i nie ma plochliwosci żadnej. A gdy kiedyś próbowałem raz na miesiąc i no3 było chyba dla nich za duże to były bardzo niespokojne. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Parametry wody sprawdzałem, wszystko w normie. No3 u mnie zawsze jest ponad 20 bo woda kranowa ma 20. Zrobie im głodówke tak jak radzicie i przysłonie zasłonę żeby im nie świeciło w razie ładnej pogody.

Opublikowano
10 godzin temu, ziemniak napisał:

Dzisiaj niespodziewanie zaświeciło słońce na zbiornik, 1/3 od dołu była w blasku naszej życiodajnej gwiazdy. Pysie? Były prze szczęśliwe 🤔

Słońce samo w sobie nie przeszkadza rybom. Bardziej chodzi o cienie rzucane na akwarium. Kiedyś miałem akwa blisko okna i wystarczyło, że jakiś gołąb przeleciał za oknem rzucając cień na akwarium i wszystkie ryby pochowane... 

• Lubię to 2
Opublikowano

U mnie panicznie reagują na "zajączka" Jak w słoneczny dzień wychodzę na balkon, to takiego refleksa puszczam na akwarium otwierając drzwi balkonowe. Przez kilka minut żadnej ryby w toni. Chwilę mi zeszło, zanim się połapałem co je płoszy.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, pulpet napisał:

U mnie panicznie reagują na "zajączka" Jak w słoneczny dzień wychodzę na balkon, to takiego refleksa puszczam na akwarium otwierając drzwi balkonowe. Przez kilka minut żadnej ryby w toni. Chwilę mi zeszło, zanim się połapałem co je płoszy.

U mnie jest podobnie jak otwieram balkon, ale moje ryby się tym nie płoszą, wręcz przeciwnie, są zainteresowane tym, że coś się zmieniło. Ale na takie zachowania ma  wpływ ogromna ilość czynników. Chociażby to jak często widzą takie zjawisko. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj przez aż pół godziny świeciło słońce 🤪 ryby chętnie pływają w jego promieniach, nie boją się światła. Jak podejdę do akwarium bardzo powoli to nie uciekają, ale każdy nawet nie bardzo szybki ruch już je płoszy, po paru sekundach wypływają z powrotem. Może to chwilowe i niedługo im minie. W akwarium następują zmiany chierarchiczne. Krzywy ogonek wycofał się na tyły, a od przodu terytorium opanował jego konkurent. Do tego dominujące samce ze stad saulosi i hara też lubią się popanoszyć. Ogółem to narazie nie będę podejmował żadnych drastycznych kroków, sytuacja z pewnością się unormuje.

Edytowane przez Jelonek
  • Lubię to 4
Opublikowano

Małe OT

Masz tam kupę niezagospodarowanego miejsca pod zacny baniaczek:e_biggrin:;) Tylko wtedy warto pomyśleć nad przeniesieniem grzejnika, bo jakby zaszła potrzeba jego wymiany czy choćby któregoś z zaworów to będzie nie lada kłopot.

• Lubię to 3