Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Tomasz78 napisał:

forum nie poleca się hybryd, ale to Tobie mają się rybki podobać, więc jeśli chcesz np: aulonocara fire fish, red flush czy marmolade OB to takie kupujesz ;) i tyle w temacie.

Mam już w domu dwie hybrydy psie 😀 ale dzięki za upomnienie 😉

Opublikowano (edytowane)

Myślę ze yellow  spokojnie zaspokoi ci brak kolorów estherae, to piękne ryby. Owszem możesz iść w hybrydy jeśli Ci się podobaja, nie zapominaj jednak ze masz  tu też spore ryby, które potrzebują też miejsca do pływania więc ostrożnie z obsadą. Elegans to ryby ławicowe a protomelasy też ułomkami nie są. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
21 minut temu, Bezprym napisał:

Owszem możesz iść w hybrydy jeśli Ci się podobaja

A czy Aulonacara Hansbeanchi Red flush też jest hybrydą? I czy pasowałaby do zestawienia?

Ja nie zdecyduje się na wszystkie wymienione, chce tylko na koniec móc wybrać 3,4 rodzaje z tych co do siebie pasują 🙂

Ale widzę że coraz bardziej robi mi się non mbuna 😀

Opublikowano
5 godzin temu, Smoczyca napisał:

Witam serdecznie, 

powoli zaczynam planować obsadę do mojego nowego Malawi 375l.

Zamierzam połączyć non Mbuna z Mbuna, ale z głową i dlatego zwracam się do Was z zapytaniem, czy to ma szansę się udać?

MAYLANDIA ESTHERAE,, RED RED lub OB

PSEUDOTROPHEUS ACEI,, NGARA WHITE,, 

PROTOMELAS TAENIOLATUS,, RED EMPRESS,, 

Pozostał bym przy tych trzech gatunkach...

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Smoczyca napisał:

A czy Aulonacara Hansbeanchi Red flush też jest hybrydą? I czy pasowałaby do zestawienia?

Ja nie zdecyduje się na wszystkie wymienione, chce tylko na koniec móc wybrać 3,4 rodzaje z tych co do siebie pasują 🙂

Ale widzę że coraz bardziej robi mi się non mbuna 😀

Generalnie ten gatunek jest występującym w jeziorze. Nie wiem tylko czy ten dopisek red flush jest dodatkiem handlowym czy niże oznaczać coś wiecej. Można znaleźć tę rybę też pod prawidłową nazwą Aulonocara stuartgranti Fort McGuire. Mając do wyboru Metriaclimę estherae i Aulonocare Hansbeanshi jako towarzystwo dla Protka wybrałbym Aulonocarę. Piękna też Aulonocara jest  Beanshi Benga oraz Aulonocara sp. stuartgranti MALERI 

Edytowane przez Bezprym
  • Dziękuję 1
Opublikowano

A jeszcze chciałam dopytać gdzie w Łodzi lub okolicach można kupić ryby w ,,dobrej jakości,, możecie kogoś polecić?

Wiem że w Łodzi jest giełda, gdzie podobno zjeżdżają się akwaryści z różnych stron kraju, ale czy warto tak ryzykować?

Opublikowano
19 minut temu, Smoczyca napisał:

A jeszcze chciałam dopytać gdzie w Łodzi lub okolicach można kupić ryby w ,,dobrej jakości,, możecie kogoś polecić?

Wiem że w Łodzi jest giełda, gdzie podobno zjeżdżają się akwaryści z różnych stron kraju, ale czy warto tak ryzykować?

Nie wiem kto tam przyjeżdża. Ja bym się skupił jednak albo na dojeździe (masz dwóch świetnych hodowców z Żor), którzy również wysyłają lub na typowej wysyłce (masz dodatkowo Tan-Mal i Fish Magic). Cała czwórka świetnie zna realia wysyłek. Tylko tutaj musisz się spieszyć póki pogody są w miarę.

Ja wybrałem opcję dojazdu do Żor (z dzieciakami najpierw odwiedziliśmy palmiarnie w Gliwicach). Dzieci miały wspaniałą wycieczkę. Minęło pół roku, a do dzisiaj wspominają czasami.

Dodatkowo mogę polecić pewnego hodowce piwnicznego w Radomsku (brałem od niego acei (4 zł) i maingano (3 zł) - bardzo ładne szybko rosną). W ofercie ma zazwyczaj: maingano, acei, sauolsi, msobo, elongatus mpanga, hongi sweden, membe deep, esterki i inne. Ceny 1:5/10/20 niż wyżej wymienieni.

Dodatkowo "dwa" na olx masz użytkownika maciek z Łodzi - jeśli się nie mylę to był polecany na tym forum. Ma z żoną niewielką hodowlę w Łodzi. Ryby dobrej jakości, ceny niskie.

• Dziękuję 1