Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem nowa na forum, więc zacznę od przywitania się :)
Swoją przygodę z Malawi zaczęłam jakieś 15 lat temu że zbiornikiem 240 l ale po dwóch latach musiałam oddać bo wyjeżdżałam z kraju :(
Obecnie ponownie marzę o biotopie Malawi ,( bo jak mówią: "stara miłość nie rdzewieje" ;) ale nieco większym bo 375l.
Ale dużo się pozmieniało przez te lata a i ja niewiele już pamiętam, więc potrzebuję Waszej pomocy w dobrym skonfigurowaniu sprzętów do tego akwa :) Poczytałam już poradnik zakładania Malawi na forum ale pozostało mi jeszcze kilka dopytać.
Na biologia wybrałam IKOLĘ MAX 600 plus prefiltr gąbkowy Eheima... i na tym się zawiesiłam totalnie...
Potrzebuję info dotyczące:
1. jakie polecacie wkłady i ile do biologa i kolejność ich ułożenia?
2. Czy prócz prefiltra instalować jeszcze  jakiś dodatkowy filtr mechaniczny? jeśli tak to najlepiej jaki?
3. termometr: 1 czy może lepiej dwa, jaka moc?
4. czy konieczne jest dodatkowe napowietrzanie tzw pompką, czy wystarczy ustawić filtr z napowietrzaniem
5. czy falownik jest konieczny, jeśli tak to o jakiej mocy
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, mam nadzieję że jakoś ogarnę temat z Waszą pomocą :)

Opublikowano

Witam na naszym forum.

Odniosę się tylko do Twoich konkretnych pytań.

W dniu 16.10.2021 o 09:50, Smoczyca napisał(a):

Na biologia wybrałam IKOLĘ MAX 600 plus prefiltr gąbkowy Eheima... i na tym się zawiesiłam totalnie...

Rozwiń  

W 100% zda to egzamin i tu masz już problem z głowy.

1. jakie polecacie wkłady i ile do biologa i kolejność ich ułożenia?

Rozwiń  

Skoro będziesz miała prefiltr Eheiim to rodzaj wkładów i ich układ nie będzie miał aż tak dużego znaczenia.  Możesz tam dać dowolny wkład typu np. jakaś ceramika lub  każdy inny wkład. Gwarantuję ,  że wszystko zadziała. Możesz nawet jeden z 4 koszy zostawić pusty a potem wykorzystać go np. do umieszczenia tam purolite. Ale to kwestia tego jakie będziesz kiedyś miała wysokie NO3. Możesz równie dobrze zostawić oryginalny układ wkładów. Filtr sam w sobie wraz ze wspomnianym prefiltrem zrobi swoją robotę i tego bądź pewna.

2. Czy prócz prefiltra instalować jeszcze  jakiś dodatkowy filtr mechaniczny? jeśli tak to najlepiej jaki?

Rozwiń  

Tak. Osobiście polecam pompę Aquael Cyrkulator  z gąbką o gęstości 10-20 ppi. Kiedyś dawałem bardziej gęstą ale to nie ma sensu.

4. czy konieczne jest dodatkowe napowietrzanie tzw pompką, czy wystarczy ustawić filtr z napowietrzaniem

Rozwiń  

Wystarczy jak odpowiednio ustawisz wyloty z mechanika i biologa. Tak aby łamać lustro wody od spodu. Wtedy dodatkowa pompka jest zbędna. Możesz ją mieć i użyć w nagłym wypadku.

5. czy falownik jest konieczny, jeśli tak to o jakiej mocy

Rozwiń  

Wszystko zależy od wielu czynników. Ale tę kwestie zostaw sobie na sam koniec czyli jak już akwa będzie funkcjonować. Wtedy sama ocenisz czy warto czy nie. 

Rozwiń  

Jeżeli chodzi Ci o termometr to wystarczy jeden. Ale pewnie myślałaś o grzałce skoro wspominasz o mocy. Co do grzałki to Ci nie podpowiem bo ja jej nie używam a akwa mam większe . Kwestia warunków w jakich stoi zbiornik.  Jeżeli utrzymasz temperaturę w przedziale 25-30C to grzałka może okazać się zbędna. Ale jednak warto ją mieć w razie  "W ".  Tu niech Ci podpowiedzą koledzy którzy używają grzałek.

• Lubię to 3
Opublikowano
  W dniu 16.10.2021 o 11:05, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Rozwiń  

Jeżeli chodzi Ci o termometr to wystarczy jeden. Ale pewnie myślałaś o grzałce skoro wspominasz o mocy. Co do grzałki to Ci nie podpowiem bo ja jej nie używam a akwa mam większe . Kwestia warunków w jakich stoi zbiornik.  Jeżeli utrzymasz temperaturę w przedziale 25-30C to grzałka może okazać się zbędna. Ale jednak warto ją mieć w razie  "W ".  Tu niech Ci podpowiedzą koledzy którzy używają grzałek.

Rozwiń  

Jeżeli grzałka okaże się niezbędna, to jedna o mocy 200W spokojnie wystarczy. Mogę polecic grzałkę wewnętrzną JBL, stosunek cena-jakość bardzo wysoko.

Powodzenia w powrocie do Malawi ;)

• Lubię to 3
Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Andrzej Głuszyca chciałam jeszcze dopytać o moc polecanego Aquaela Cirkulatora, 2000 czy wystarczy 1500?

I pewnie nieco śmieszne pytanie, jak dużą ta gąbka? :))

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 16.10.2021 o 13:28, Smoczyca napisał(a):

Andrzej Głuszyca chciałam jeszcze dopytać o moc polecanego Aquaela Cirkulatora, 2000 czy wystarczy 1500?

Rozwiń  

Weź 2000. Zbyt silny nie będzie i nie musisz się obawiać. W razie czego ma regulację przepływu.  Gąbka nie musi być wielka. Wystarczy 10 cm ale  o małym ppi. Kiedyś dawałem bardzo gęstą i dodatkowym skutkiem było to , że w efekcie często się zapychała  co powodowało mniejszy przepływ wody. Uwierz mi ..10 max 20 ppi da spokojnie radę. Nie zrób tylko "błędu" polegającego na tym , że będziesz podłączała wężyk z powietrzem. Nie spowoduje to dodatkowego natlenienia a zmniejszy skutecznie przepływ pompy. Zapomnij o tym.  Dodam tylko dlaczego gąbka nie musi być zbyt długa w tym przypadku.  Pompa AC2000  ma końcówkę zasysającą  ( tę  ażurową- ponacinaną) długości około  6 cm. Jak  nałożysz  gąbkę na tę końcówkę to zostaje mało gąbki pod jej spodem. Przy 20 cm  zostanie jej około 10 cm. A pamiętaj , że brudy są zasysane bokiem i stąd polecam jak wyżej. Ja mam dokładnie taką jak na zdjęciu.  Może Ci się wydawać , że otwór jest w niej zbyt mały. Ale to tylko pozory.

Zdjęcie z netu ale opis mój.

Screenshot (5).png

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 16.10.2021 o 16:18, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Pompa AC2000  ma końcówkę zasysającą  ( tę  ażurową- ponacinaną) długości około  6 cm. Jak  nałożysz  gąbkę na tę końcówkę to zostaje mało gąbki pod jej spodem. Przy 20 cm  zostanie jej około 10 cm. A pamiętaj , że brudy są zasysane bokiem i stąd polecam jak wyżej. Ja mam dokładnie taką jak na zdjęciu.  Może Ci się wydawać , że otwór jest w niej zbyt mały. Ale to tylko pozory.

Zdjęcie z netu ale opis mój.

Screenshot (5).png

Rozwiń  

Andrzeju w zestawie raczej jest kilka sztuk tych końcówek, a nawet gdy nie będzie to zawsze można dokupić. Zawsze im większa gąbka to lepiej zbiera syf.

Opublikowano
  W dniu 16.10.2021 o 16:39, Bezprym napisał(a):

Andrzeju w zestawie raczej jest kilka sztuk tych końcówek, a nawet gdy nie będzie to zawsze można dokupić.

Rozwiń  

Ażurowa jest jedna. Tylko poprzez tę jedną jest zasysana. Dokładając jeszcze 1-2 ażurowe  siła zasysu spada.  Już to przećwiczyłem.

W dniu 16.10.2021 o 16:39, Bezprym napisał(a):

Zawsze im większa gąbka to lepiej zbiera sy

Rozwiń  

Owszem... ale musi to być dopasowane to "siły" pompy. Też tak kiedyś robiłem ale za pomocą prób ( doświadczeń) doszedłem do wniosków jak wyżej . Zauważ , że nawet w filtrze AT2000 gąbka ma chyba takie same parametry jak ja podałem. Różni ją tylko to , że jest z rowkami w koło..

• Lubię to 2
Opublikowano

Mam aquael turbo 2000 ale wyciągnąłem go z akwa bo nie spełnia funkcji filtracyjnej, no chyba że to ma być filtracja biologiczna tak że bakterie zasiedlaja gąbkę a woda przez nia przepływa i tak się biologicznie filtruje ale jako mechanik to nie spełnia funkcji filtrującej bo woda przepływa przez gąbkę z taką siła że wszystkie brudy przelatują przez gąbkę a gąbkę mam oryginalną , co najwyżej może służyć jako cyrkulator bo mocno dmucha. Wstawiłem turbo 1000 i ten już spełnia lepiej funkcją jako filtr mechaniczny, jest słabszy więc coś tam się zostaje jakiś brud w gąbce, ale to też żeby spełniało funkcję filtra to trzeba albo drobniejszą gąbkę albo musi tygodniami filtrować aż się gąbka zapcha na tyle żeby zatrzymywało to brudy dobrze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tomasz78 tos mnie kolego zasmucił bo właśnie zdążyłam już zakupić ten 2000... No cóż trzeba będzie pokombinować, coś tam może da się zmodyfikować i może będzie dobrze... bo na szczęście mam jeszcze prefiltr Eheima do Ikola max 600, więc może wspólnie dadzą radę? 🤔

Przynajmniej nie będę musiała kupować falownika 😁😀