Skocz do zawartości

Filtracja w 125 jak najwiecej miejsca w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Pikczer napisał:

No to jak kolega wyżej napisał pomyśl o kaseciaku. Mi też to chodzi po głowie.

Kaseciak do tak małego akwarium to duża strata miejsca. Lepiej kubełek albo kaskada moim zdaniem.

• Lubię to 2
Opublikowano
3 minuty temu, darianus napisał:

Kaseciak do tak małego akwarium to duża strata miejsca. Lepiej kubełek albo kaskada moim zdaniem.

Ale kubełek też się nie podoba...

Opublikowano
2 godziny temu, Pikczer napisał:

Ale kubełek też się nie podoba...

Nie wejdzie do szafki...

Kolego @Arkluk0927 piszesz, że Ikola 600max nie wejdzie do szafki, przemyśl zatem czy wejdą Ci tam 3 korpusy i pompa, bo to też zajmie sporo miejsca. Oczywiście jest to dobre i wydajne rozwiązanie, co opisałem w artykule.

Możesz to zmodyfikować dając dodatkowo za pompą dwa korpusy z biologią, tak jak to wcześniej opisałeś. Pamiętaj tylko, że te korpusy muszą być połączone równolegle, a ceramikę najprościej jest dać do puszek zasypowych żeby nie bawić się w odwrotne przepływy w korpusach. Choć w mojej opinii jest to trochę przekombinowane, to powinno zadziałać. @egon44 dobrze radzi i ma doświadczenie z Ikolą. Być może Ikola 400max też u Ciebie się sprawdzi? Na pewno będzie tańsza. Sama pompa to koszt zbliżony do Ikoli 400, dołóż do tego 3 korpusy, puszki zasypowe, kolana, trójniki, zawory i węże, wyjdzie dużo drożej i kupa roboty, a i tak nie masz pewności czy upchniesz to wszystko do szafki.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wszystko dokładnie pomierzylem i ikola 600wejdzie na styk i to chyba faktycznie będzie najlepsze rozwiązanie szafka ma 90 cm długości ale jest niska na 54 cm ...teraz tylko pytanie jaki prefiltr najmniej stłumi jej przepływ...?

Opublikowano
5 minut temu, Arkluk0927 napisał:

.teraz tylko pytanie jaki prefiltr najmniej stłumi jej przepływ...?

Śmiało możesz dać korpus narurowy 10" z przyłączami 1/2". Sznurek 100 lub 50 mironów, albo owata 200g/m2

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Arkluk0927 napisał:

Wszystko dokładnie pomierzylem i ikola 600wejdzie na styk i to chyba faktycznie będzie najlepsze rozwiązanie szafka ma 90 cm długości ale jest niska na 54 cm ...teraz tylko pytanie jaki prefiltr najmniej stłumi jej przepływ...?

Kiedyś też korzystałem z tego rozwiązania.

@Arkluk0927 Powiedz mi proszę ,co ty się tak uparłeś na ten prefiltr ? :) 

Mówię tobie z własnego doświadczenia , że sama Ikola bez prefiltra da naprawdę radę w tym litrażu jako biolog i mechanik. 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Uparłem się bo uważam że kubełek powinno się otwierać tak żadko jak tylko się da i taki prefiltr jest po prostu bardzo wygodny....zawsze do kubełków montowałem prefiltr...ale fakt nigdy nie było to akwarium Malawi...nawet takie małe:)

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Arkluk0927 napisał:

Uparłem się bo uważam że kubełek powinno się otwierać tak żadko jak tylko się da i taki prefiltr jest po prostu bardzo wygodny....zawsze do kubełków montowałem prefiltr...ale fakt nigdy nie było to akwarium Malawi...nawet takie małe:)

Ikola 600maxx ma naprawdę sporą objętość  mediów filtracyjnych , więc naprawdę nie będziesz go musiał otwierać tak często jak wspomniany prefiltr . Ja posiadam Ikolę od 2018r i tylko raz do niej zaglądałem przez ten czas. Przepływ wody jest dalej bez zmian ,więc moim zdaniem nie ma sensu ;) 

zresztą napisałem już co ja o niej sądzę bazując na doświadczeniu z tym filtrem ,a decyzja co ty zrobisz, będzie należała do ciebie.

Pozdrawiam 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Jeśli ta ikola z prefiltrem hw sika ponad 800l to wystarczy mi to jako biolog i mechanik do moich 125l?nie będzie problemów z cyrkulacja?czy będę musiał kupić jakiś mini falownik?

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc postanowiłem że zbuduje filtrację na 3 korpusach 1 z wkładem sznurkowym i 2 równolegle z biologia na pompie Aqua Nova Nova 4000 planuje za rok najdalej 2 akwarium Malawi 120cm to zostanie mi pompa na filtr mechaniczny i wtedy kupię np ikole 600max która załatwi mi biologie...a mniej miejsca w środku akwarium niż jeden wlot i wylot to już się chyba nie da zająć...jeszcze raz dzięki za pomoc