Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć kochani. 

Potrzebuję waszej fachowej pomocy. Mam duży dylemat. 

Posiadam akwarium 250l. Zostało ono niedawno założone i na razie mieszkają w nim tylko 4 pyszczaki saulosi. Nie chcę zrobić tam jakiegoś zamieszania więc docelowo myślałem nad trzema gatunkami po 4 szt. 

4 saulosi już są, ale co dalej? Czy mogę do nich dodać pyszczaki Hongi I acei itungi. Ewentualnie w zamian za któryś z tych gatunków pyszczaka snow. 

Proszę wypowiedzcie się na ten temat. 

Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje? Nie jestem jeszcze taki doświadczony i nie znam wszystkich gatunków pyszczaków a zależy mi żeby były różnorodne kolorystycznie. Pozdrawiam 

Posted (edited)

Cześć, zerkałeś tutaj: 

?

Masz wymienione przykładowe gatunki nadające się do 200l czy 250l

Przy czym osobiście do takiego akwarium polecam 2 gatunki mbuna, a nie trzy.

+ tutaj możesz sobie obejrzeć jak wyglądają poszczególne gatunki z tej listy i wybrać co Ci najbardziej pasuje: http://malawi.si/Malawi/Mbuna/index.html

Edited by m4p
  • Like 2
Posted (edited)
4 godziny temu, Karol2307 napisał:

Posiadam akwarium 250l. Zostało ono niedawno założone i na razie mieszkają w nim tylko 4 pyszczaki saulosi. Nie chcę zrobić tam jakiegoś zamieszania więc docelowo myślałem nad trzema gatunkami po 4 szt. 

Nie napisałeś jaki masz układ Saulosi a  zakładam , że masz 1+3 co nie do końca ma to sens. Saulosi jest rybą stadną i w Twoim akwa bym proponował 1+7 a na początek nawet dwa samce. Czasami w takim zbiorniku dwa samce Saulosi dają radę. Warto z nimi spróbować. Do tego możesz dać "rdzawe" w podobnym układzie, " perlmutty" a nawet  maingano. W tym ostatnim przypadku na dwoje babka wróżyła. Ja miałem je w 240 litrach ale z jednym samcem. Długo , długo było OK ale w pewnym momencie samiec wybił wszystkie samice. Po prostu było zbyt małe akwa i zbyt słabo zagruzowane. Jeżeli będziesz miał zagruzowane wystarczająco to możesz próbować z maingano..po prostu warto a ryba piękna i charakterna.

Edited by Andrzej Głuszyca
  • Like 3