Skocz do zawartości

Filtracja - narurowiec + ULTRAMAX 2000 - 480 L - 170 x 45 x 60 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Bartek_De napisał:

Po co tak kombinujesz? Wężami 12/16 nie dostarczysz do pompy na tyle wody żeby zaspokoić jej apetyt na nią. Pompa c. o. nie ssie tylko pcha, a żeby pchała z pełną wydajnością musi mieć odpowiednie ciśnienie wody po stronie napływu. Zobacz ile masz przed pompą punktów, które skutecznie wyhamują przepływ plus jeszcze te cienkie węże. Nie ma szans żeby dostarczyć pompie odpowiednią ilość wody. Będziesz miał ciągłą kawitację co spowoduje chmurę bąbli powietrza w akwarium, a w konsekwencji może prowadzić do zniszczenia wirnika pompy.

Oczywiscie na schemacie jest blad. tam gdzie jest 12/16 powinno byc 16/22.

Kombinuje gdyz mam jyz jedna taka sekcje mechaniczna dzialajaca jako prefiltr do Eheima 2217 i nie chcialbym jej likwidowac.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Oman napisał:

Kombinuje gdyz mam jyz jedna taka sekcje mechaniczna dzialajaca jako prefiltr do Eheima 2217 i nie chcialbym jej likwidowac.

No to zostaw jak jest tyle że zamiast Eheima podepnij Ultramaxa, do środka daj tylko w jednym koszu gąbkę 20/30ppi plus ten oryginalny prefiltr i niech robi za mechanika. Natomiast Eheima zasyp ceramiką i tyle. Przecież nie potrzebujesz dużego przepływu?

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

A gdybym zostawil tak jak jest czyli Eheim za biologa z jedna taka sekcja mechaniczna a osobno Ultramax 2000 z wloknina w prefiltrze i tylko gabkami wewnatrz?

Opublikowano

Możesz spróbować, najwyżej jak się nie sprawdzi to wtedy zamienisz kubełki miejscami. Ja jednak od razu zrobiłbym to tak jak opisałem wyżej z tego względu, że Ultramax ma większy przepływ i lepiej sobie poradzi z tą sekcją narurową, filtracja będzie bardziej wydajna, a chyba o to chodzi. Natomiast Eheim niech robi biologię, jego wlot skróć do mniej więcej połowy wysokości akwarium żeby nie ciągną syfu bezpośrednio z dna i wtedy nie trzeba żadnych prefiltrów. Miałem tak kiedyś zrobione w 240L i gdy otworzyłem kubełek (Eheim 2273) pierwszy raz po 9 miesiącach był czysty w środku.

• Lubię to 1