Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Bezprym napisał:

@bojack zaprawa z siatki usunięta do zdjęcia, czy to błąd w produkcji? 

Tak jak słusznie zauważył @Mróz to uszkodzenie, które pozwoliło mi zrozumieć jak budują moduły i nie omieszkałem cyknąć kilku fotek ;) Ogólnie, dużo "naszych" rozwiązań jest tam używanych w "produkcji". Sposób budowy modułów, filtracja w oparciu o K1 z fluidyzacją, podłoża z przemieszanego żwiru, które wyglądają tak jak na wielu zdjęciach z galerii. To cieszy, bo oceanarium naprawdę fajnie zadbane, widać tam profesjonalizm więc nasz kierunek też wydaje się być prawidłowy ;)

• Lubię to 4
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Pytanie mam, czy jest jakiś ogólnie polecany, sprawdzony klej do montażu modułów z zaprawy do szyby? Planowałbym zrobić moduły filtracyjne (coś jak BTN) prawdopodobnie wg metody opisanej przez @Tomasz78 poniżej, więc trzeba solidnie do szyby przykleić. Zwykły silikon (akwarystyczny) będzie dobrze trzymał zaprawę, nie jak spienione PCV?

Edytowane przez TomekT
Opublikowano

@TomekT na temat kleju się nie wypowiem chociaż jestem ciekaw odpowiedzi. Natomiast czymkolwiek byś nie kleił to pewnie dobrze byłoby czymś zamknąć pory zaprawy, żeby nie okazało się, że prze jej strukturę / chłonność będzie kłopot z odpowiednią wytrzymałością spoiny. Gdybym miał to kleić do ściany to użyłbym Mamuta i gruntu, którym pomalowałbym powierzchnię styku tego modułu ze ścianą przed nałożeniem kleju. Pytanie czym to "zamknąć" w warunkach akwarystycznych... Może zwykły lakier akrylowy wniknąłby sobie w głąb i "zamknął" tę krawędź. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja  moduły do tylniej ściany przyklejam na silikon akwarystyczny. W poprzednim akwarium miałem tak przyklejone moduły ze styroduru. W tym moduły BTN przykleiłem tak samo.  Moduł B który jest całkowicie zanurzony ma wywiercone otwory od dołu i góry , żeby wyszło powietrze.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 23.02.2024 o 14:26, Vrzechu napisał(a):

Gdybym miał to kleić do ściany to użyłbym Mamuta i gruntu

Najprostszy sposób by pozbyć się obsady. Jest tu gdzieś wątek jak forumowicz użył Mamuta i jaki był tego skutek.

• Lubię to 2
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 27.10.2021 o 21:48, Bartek_De napisał(a):

Odcinasz kawałek bandaża jaki chcesz nałożyć, moczysz w zaprawie i dopiero nakładasz. W późniejszej fazie, jak już masz nałożoną pierwszą warstwę, możesz na to nakładać kolejne kawałki suchego bandaża i dopiero nakładać zaprawę.

Jest prostsza metoda - kiedyś tak się robiło opaski do opatrunków gipsowych (teraz przychodzą gotowe z fabryki):  bierzesz szeroki bandaż, rozwijasz kawałek, obficie posypujesz suchym gipsem - a w tym przypadku zaprawą i luźno zwijasz. I tak kolejno do przewinięcia całej rolki.  Takich rolek trzeba przygotować oczywiści odpowiednią ilość (lepiej mieć za dużo, niż żeby miało braknąć - to jeść nie woła, przyda się do następnych kamieni). Przystępując do pracy zamaczamy opaskę w wodzie na chwilę, aż przestaną wydobywać się  pęcherzyki powietrza, lekko odciskamy i stopniowo rozwijając modelujemy na szkielecie z siatki. Tak uczciwie mówiąc, to nie wypróbowałem tego z zaprawą, ale w przypadku gipsu to się sprawdzało, więc tu też powinno.