Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

W pierwszej kolejności pozdrawiam wszystkich – poniżej opisze moje ewentualne plany (przez ewentualne plany mam na myśli – „jetem panem siebie, mogę robić wszystko i ze wszystkimi i kiedy chcę – tylko najpierw poproszę żonę o pozwolenie”

Najpierw moje pytanie organizacyjno-forumowe, kilkanaście lat temu byłem na tym forum pod nickiem „harari” – da się to jakoś odzyskać, z kim porozmawiać / gdzieś napisać ? Nie jest to sprawa życia i śmierci – jedynie sentymentalna. W tym miejscu pozdrawiam „Marsa” – ale prawdopodobnie nie przeczyta tego, bo znalazłem konto Mariusza – ostatnie logowanie kilka lat temu miał. Chyba, że też zapodział gdzieś swoje stare konto, jak ja.

OK – przejdźmy do meritum, zastanawiamy się nad zmianą biotopu – obecnie w naszym zbiorniku pływa Ameryka południowa i zastanawiamy się z żoną na zmianę na Amerykę centralną, lub właśnie Malawi.

Mieliśmy te ryby już w naszym domu, ale były to lata wczesne 2000, później ugrzęźliśmy na 10 lat w solniczce , obecnie mamy Amerykę.

Na wstępie opiszę co posiadamy.

- Zbiornik 200x80x60h

- filtracja:

- 1x Fluval FX6 – konstrukcyjnie ma on dużo gąbki gruboziarnistej + włożoną przeze mnie ceramikę sery siporax

- 1x Eheim pro. 3 1200XL – tylko biologia, mieszanka Matrix’a i Eheim substrat pro

- 1 x Aquael Ultramax 2000 – jeden koszyk przeznaczony jest na chemię, raz na jakiś ląduje tam np. węgiel, reszta wata.

- +/- (piszę z głowy) 100L w trzech pojemnikach połączonych szeregowo i zasypanych biobalami plastikowymi (miałem je w ilościach hurtowych więc wykorzystałem). W tych zbiornikach rośnie hydroponika – głównie skrzydłokwiaty.

Hydroponikę napędza właśnie Aquael – dzięki wielkiej ilości waty, komory hydroponiki nie zamulają się

- Oświetlenie 2x takie malutkie belki Aquaela o temperaturze 6500K i 10W każda – nie pamiętam ich nazwy.

-Oświetlenie hydroponiki 2x reflektor LED 10W – 6500K o ile te reflektory spełniają jakiekolwiek normy barwowe którymi chwalą się Chińczycy ;)

- Jako tło wykorzystałem moduły Back To Nature Slim Line Sand – jak nazwa wskazuje i moje niewprawne oko, są piaskowo żółte. A właściwie były bo zostały odpowiednio pokolorowane glonami.

Pytania zadam w punktach, jeżeli znajdziecie czas i chęci będzie łatwiej odpowiedzieć:

1/ Skład kamieni – gdzie znajdę dobry, Łódź i okolice ?

2/ Pytanie bardziej do miłośników kwiatów ;), ne wyobrażam sobie pozbyć się hydroponiki, więc planuję po zbudowaniu wystroju zalać zbiornik wodą w większości świeżą pH około 6,6 bo takie mam obecnie, a następnie podnosić je do około 8 bardzo powoli. Czas tej operacji nie ma dla mnie żadnego znaczenia jak ma trwać miesiąc to tak będzie, jak kwartał też OK. Czy przy takim założeniu skrzydłokwiaty będą w stanie się „przestawić” i rosnąć bujnie jak obecnie ?

Obecnie wygląda to następująco - zdjęcie tylko hydroponiki, dzisiaj podmiana wody, jak ją zrobię wrzucę cały zbiornik tylko orientacyjnie.

IMG_0243.thumb.jpeg.81ad85b647af999a2c56c11dfa7ac53c.jpeg

3/ Dobór ryb – po ustabilizowaniu zbiornika. Tu mam mętlik – ba naprawdę nie pamiętam gatunków i ich preferencji pokarmowych.

Przypomnę wody jest 200x80x60 około 960L nie odejmując grubości szkła, piasku kamieni itp.

Założenie jest następujące ryb ma być mało – chcę osiągnąć jedynie granicę zażegnania nieśmiałości ryb. Jakby siedziały przez 2/3 dnia w kamieniach i nawet po pokarm wypływały niechętnie, była by lipa i Kasia urwała by mi głowę …

Liczba gatunków 1 lub 2 – chętnie widział bym Mbunę ale, w zbiorniku ma byś też skuteczny predator jako dodatek – nie wyobrażam sobie z biegiem czasu więcej i Więcej i WIĘCEJ ryb w zbiorniku z mnóstwem kamieni / zakamarków. Więc widzę tu konflikt pokarmowy – Mbuna vs mięsożerca. Gdzieś przeglądając forum znalazłem wątek – gdzie ktoś proponował zamienić Demasoni na inny gatunek, bardzo podobny, który jest wszystkożerny, ale oczywiście nie zapisałem sobie nazwy tej ryby.

Generalnie znając już wszystko co mamy. W zakresie ryb – proszę popuśćcie wodzę fantazji. Byle zbiornik nie był przerybiony a raczej nie-do-rybiony ;), nie upieram się też, że ma to być Mbuna i kropka – generalnie na razie zbieram tylko informację, aby zaprezentować je szefowej ;)

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam.

• Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, r_gorajski napisał:

Najpierw moje pytanie organizacyjno-forumowe, kilkanaście lat temu byłem na tym forum pod nickiem „harari” – da się to jakoś odzyskać, z kim porozmawiać / gdzieś napisać ?

Witam na forum. Spytaj Marka @marek_z_81 on będzie kompetentny aby udzielić Ci odpowiedzi.

W temacie poniżej chyba jeden z kolegów Ciebie wspomina w ostatnim poście.

W wykazie użytkowników nie ma Twojego nicka. Ale możesz przecież sam sobie  nadać ten stary , tyle , że nie będziesz miał już starego konta. Ale mogę się tutaj mylić stąd musi wypowiedzieć  się Marek.

Screenshot (3).png

Opublikowano
4 godziny temu, r_gorajski napisał:

1/ Skład kamieni – gdzie znajdę dobry, Łódź i okolice ?

Czy dobre to nie wiem ;) W okolicy miałem 2.

Zgierz, Ozorkowska 3; Zgierz, Łódzka 81. Mają serpentynit, ale kawałki do ok. 20 cm. Większych nie szukałem.

Opublikowano
4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Witam na forum. Spytaj Marka @marek_z_81 on będzie kompetentny aby udzielić Ci odpowiedzi.

W temacie poniżej chyba jeden z kolegów Ciebie wspomina w ostatnim poście.

No tak - to faktycznie ja, XX lat temu przygotowaliśmy z Mariuszem, taki artykuł o denitryfikatorze z rury kanalizacyjnej, który z perspektywy czasu wiem, że nie miał prawa dłużej wydajnie i poprawnie działać ;).

Dzięki za info napiszę do @marek_z_81

4 godziny temu, Andrzej Głuszyca napisał:

Opublikowano
10 minut temu, triamond napisał:

Czy dobre to nie wiem ;) W okolicy miałem 2.

... no w sumie też nie będę ich próbował :D Dzięki !

10 minut temu, triamond napisał:

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, r_gorajski napisał:

Liczba gatunków 1 lub 2 – chętnie widział bym Mbunę ale, w zbiorniku ma byś też skuteczny predator jako dodatek – nie wyobrażam sobie z biegiem czasu więcej i Więcej i WIĘCEJ ryb w zbiorniku z mnóstwem kamieni / zakamarków. Więc widzę tu konflikt pokarmowy – Mbuna vs mięsożerca. Gdzieś przeglądając forum znalazłem wątek – gdzie ktoś proponował zamienić Demasoni na inny gatunek, bardzo podobny, który jest wszystkożerny, ale oczywiście nie zapisałem sobie nazwy tej nazwy.

Cześć!

Mbuna nie znaczy tego, że wszystkie gatunki z tej grupy są stricte roślinożerne 😉 Masz do wyboru sporo mbuniaków, które muszą być trzymane na diecie opartej o "mięcho". 

Więc połączenie ich z jakimś eliminatorem narybku napewno nie wpłynie na jego złą kondycję. Sam do niedawna miałem jednego drapola (Nimbochromis livingstoni), który kontrolował mi fajnie populację. 

A co do tej ryby zamiast Demasoni, to wydaje mi się że myślisz o Metriaclima sp. "dolphin" Thumbi Point.

Edytowane przez Mróz
Opublikowano
16 godzin temu, Mróz napisał:

Cześć!

Mbuna nie znaczy tego, że wszystkie gatunki z tej grupy są stricte roślinożerne 😉 Masz do wyboru sporo mbuniaków, które muszą być trzymane na diecie opartej o "mięcho". 

Więc połączenie ich z jakimś eliminatorem narybku napewno nie wpłynie na jego złą kondycję. Sam do niedawna miałem jednego drapola (Nimbochromis livingstoni), który kontrolował mi fajnie populację. 

A co do tej ryby zamiast Demasoni, to wydaje mi się że myślisz o Metriaclima sp. "dolphin" Thumbi Point.

16 godzin temu, Mróz napisał:

Cześć!

Metriaclima sp. "dolphin" Thumbi Point. - bingo - dokładnie ten, dziękuję.

• Lubię to 1
Opublikowano

@Bezprym - ten drugi - naprawdę łady !

Jeszcze jedna prośba - próbowałem znaleźć to jakoś na forum ale nie, mogę. Może macie gdzieś dodany do swoich zapamiętanych wątków. Czytałem fajny temat tutaj na forum - też mowa była o obsadzie, ale tam był podział na ryby kopiące, przeszukujące tylko piach, zupełnie nie interesujące się podłożem itd.

• Lubię to 1