Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zwracam się z zapytaniem o dobór obsady dla początkującego malawisty, jej ilości przy zakupie oraz docelową liczbą sztuk która pozostanie w szkle 450l.

Czytałem że na początek najlepiej wybrać jeden gatunek coby poznać zachowanie, charakter tych wspaniałych ryb. Ale czy koniecznie?

Gatunek który chciałbym mieć napewno to Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano. Do niego chciałbym dobrać chociaż z jeden gatunek który będzie mniejszością, a stanowił by poniekąd urozmaicenie obsady.

Dziękuję serdecznie za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj 

Osobiście do tego wymiaru zbiornika dałbym maximum 4 gatunki ryb. Choć pewnie wybrałbym 3 gatunki, ale w większych ilościach na początku. 

Jeśli podoba Ci się Pseudotropheus cyanerhabdos maingano, to aby było kolorowo dodatkowo dodałbym Labidochromis caeruleus yellow, oraz np. jeszcze Idotropheus sprengerae. 

Wiem że to oklepana obsada, ale sprawdzona, gdzie początkującemu malawiscie sprawi dużo frajdy :)

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, egon44 napisał:

Wiem że to oklepana obsada, ale sprawdzona, gdzie początkującemu malawiscie sprawi dużo frajdy :)

To że oklepana mi nie przeszkadza. To moje pierwsze akwarium tego typu i chciałbym żeby sprawiło mi więcej radości niż stresu na początek. Za kilka lat pewnie będę chciał czegoś więcej i wtedy już będę bardziej obeznany co z czym się je.

Dasz radę mi podpowiedzieć jeszcze w jakich ilościach powinienem je kupić, i jak je później trzymać 1+3 czy też 2+5 🙂

Dzięki 👌

Edytowane przez XXLarge
  • Lubię to 1
Opublikowano

Kup 10-12 sztuk, a później zobaczysz jak wyjdzie. Jeśli wyjdzie np. 1+3/4 lub 2+5/7 to też świetnie. Tutaj masz przewagę, że te trzy gatunki mają podobne samice do samców.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, ziemniak napisał:

Kup 10-12 sztuk, a później zobaczysz jak wyjdzie. Jeśli wyjdzie np. 1+3/4 lub 2+5/7 to też świetnie. Tutaj masz przewagę, że te trzy gatunki mają podobne samice do samców.

Ok. A ile sztuk docelowo mogę trzymać w takim litrażu aby nie przesadzić?

Pseudotropheus cyaneorhabds Maingano  2+6 Pseudotropheus Acei Luwala 2+6
Lodotropheus sprengerae 3+9

Czy tak docelowo będzie za dużo czy za mało? Wiadomo będę musiał kupić więcej nim się określą :)

Edytowane przez XXLarge
  • Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, XXLarge napisał:

To że oklepana mi nie przeszkadza. To moje pierwsze akwarium tego typu i chciałbym żeby sprawiło mi więcej radości niż stresu na początek. Za kilka lat pewnie będę chciał czegoś więcej i wtedy już będę bardziej obeznany co z czym się je.

Dasz radę mi podpowiedzieć jeszcze w jakich ilościach powinienem je kupić, i jak je później trzymać 1+3 czy też 2+5 🙂

Dzięki 👌

Właśnie już kolega @ziemniak wyręczył mnie w odpowiedzi :)

Tak samo bym zrobił. 

Pozdrawiam 💨✌️