XXLarge Opublikowano 30 Września 2021 #1 Opublikowano 30 Września 2021 Witam. Zwracam się z zapytaniem o dobór obsady dla początkującego malawisty, jej ilości przy zakupie oraz docelową liczbą sztuk która pozostanie w szkle 450l. Czytałem że na początek najlepiej wybrać jeden gatunek coby poznać zachowanie, charakter tych wspaniałych ryb. Ale czy koniecznie? Gatunek który chciałbym mieć napewno to Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano. Do niego chciałbym dobrać chociaż z jeden gatunek który będzie mniejszością, a stanowił by poniekąd urozmaicenie obsady. Dziękuję serdecznie za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.
egon44 Opublikowano 30 Września 2021 #2 Opublikowano 30 Września 2021 Witaj Osobiście do tego wymiaru zbiornika dałbym maximum 4 gatunki ryb. Choć pewnie wybrałbym 3 gatunki, ale w większych ilościach na początku. Jeśli podoba Ci się Pseudotropheus cyanerhabdos maingano, to aby było kolorowo dodatkowo dodałbym Labidochromis caeruleus yellow, oraz np. jeszcze Idotropheus sprengerae. Wiem że to oklepana obsada, ale sprawdzona, gdzie początkującemu malawiscie sprawi dużo frajdy 2 1
XXLarge Opublikowano 30 Września 2021 Autor #3 Opublikowano 30 Września 2021 (edytowane) 51 minut temu, egon44 napisał: Wiem że to oklepana obsada, ale sprawdzona, gdzie początkującemu malawiscie sprawi dużo frajdy To że oklepana mi nie przeszkadza. To moje pierwsze akwarium tego typu i chciałbym żeby sprawiło mi więcej radości niż stresu na początek. Za kilka lat pewnie będę chciał czegoś więcej i wtedy już będę bardziej obeznany co z czym się je. Dasz radę mi podpowiedzieć jeszcze w jakich ilościach powinienem je kupić, i jak je później trzymać 1+3 czy też 2+5 Dzięki Edytowane 30 Września 2021 przez XXLarge 1
ziemniak Opublikowano 30 Września 2021 #4 Opublikowano 30 Września 2021 Kup 10-12 sztuk, a później zobaczysz jak wyjdzie. Jeśli wyjdzie np. 1+3/4 lub 2+5/7 to też świetnie. Tutaj masz przewagę, że te trzy gatunki mają podobne samice do samców. 1 1
XXLarge Opublikowano 1 Października 2021 Autor #5 Opublikowano 1 Października 2021 (edytowane) 15 godzin temu, ziemniak napisał: Kup 10-12 sztuk, a później zobaczysz jak wyjdzie. Jeśli wyjdzie np. 1+3/4 lub 2+5/7 to też świetnie. Tutaj masz przewagę, że te trzy gatunki mają podobne samice do samców. Ok. A ile sztuk docelowo mogę trzymać w takim litrażu aby nie przesadzić? Pseudotropheus cyaneorhabds Maingano 2+6 Pseudotropheus Acei Luwala 2+6 Lodotropheus sprengerae 3+9 Czy tak docelowo będzie za dużo czy za mało? Wiadomo będę musiał kupić więcej nim się określą Edytowane 1 Października 2021 przez XXLarge 1
egon44 Opublikowano 1 Października 2021 #6 Opublikowano 1 Października 2021 19 godzin temu, XXLarge napisał: To że oklepana mi nie przeszkadza. To moje pierwsze akwarium tego typu i chciałbym żeby sprawiło mi więcej radości niż stresu na początek. Za kilka lat pewnie będę chciał czegoś więcej i wtedy już będę bardziej obeznany co z czym się je. Dasz radę mi podpowiedzieć jeszcze w jakich ilościach powinienem je kupić, i jak je później trzymać 1+3 czy też 2+5 Dzięki Właśnie już kolega @ziemniak wyręczył mnie w odpowiedzi Tak samo bym zrobił. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi