Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. klinsman87 Opublikowano 20 Września 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) Witam. Mam na imię Paweł Nadszedł czas na oficjalny coming out. Pomysł na akwarium chodził za mną już od bardzo dawna, ale zawsze coś komplikowało plany. A to kredyt mieszkaniowy do spłacenia, a to zmiana auta dla żony W końcu jak był kryzys zdrowotny mojego 4 letniego syna i trafiliśmy do szpitala w styczniu to w poczekalni było akwarium. Wtedy syn powiedział " tatuś a jak wyjdziemy ze szpitala to kupisz mi rybki?" No i co miałem zrobić ? Dziecku odmówisz? Finał mojego projektu to 15.08.21 - zalanie wodą. Etapy powstawania mojego projektu : 1. Stelaż stalowy z profilu 40x40x2 mm. Projekt zrobiłem sam w oparciu o Wasze porady. Spawał wszystko mój dobry kolega Radek z firmy T-Tech Budowa Maszyn z Włoszczowy. Szybko, tanio i solidnie. Fronty lakierowane. Blat gr. 4 cm. 2. Akwarium 200x50x60h gr. 12 mm, front i jeden bok opti white, zamówione u Przemka Wieczorka ze Szczecina. Pierwotny termin był na początek maja, ale finalnie dojechał zbiornik w połowie czerwca. Zanim wjechał zbiornik to jeszcze malowanie mieszkania było, bo po zalaniu nie byłoby jak Akwarium miało spore opóźnienie, ale warto było czekać. Nie ma do czego się przyczepić jeśli chodzi o wykonanie. Po prostu perfekcja. Zero pęcherzyków, wszystko idealnie równo i estetycznie. Zmierzyłem wymiary i przekątną i wszystko idealnie. Przemek rządzi !! 3. Aranżacja to : - 230 kg serpentynitu. Kamienie ułożone na PCV 3mm + podkład panelowy - piasek kwarcowy 0,8-1,2 mm ok 40 kg + ok 10 kg piasku z plaży z Gdańska + żwirek 1-3 mm - czarne folia jako tło 4. Filtracja to kaseciak na bocznej szybie na pompie Jebao DCP 5000 L. Od góry uchwyty z pcv, a do szyby przymocowany na magnesy ferrytowe w czterech miejscach. W środku gąbka 20 PPI. W komorze pomy 7 kulek Maxspect Nano Tech. W komorze śmieciowej obecnie jest grzałka z termostatem 500 W. W obwodzie czeka absorber na pompie Hydor Pico 400L i lampa UV. Spadek lustra wody między lustrem wody, a komora pompy to niecały 1 cm. Wyciąłem również skimer, ale nie zbierał całości kożucha i dlatego w przeciwnym rogu akwarium dołożyłem skimer Eheim 350 do zbierania filmu bakteryjnego. 5. Pokrywa wykonana z białego dibondu gr. 3 mm według projektu naszego kolegi grupowego Chorusa. Z tego miejsca chciałem Ci serdecznie podziękować za pomoc. Dacie wiarę, że chciało się chłopu wykonać dla mnie specjalnie projekt pod moje wymiary w programie Corel? Pokrywa w środku wzmocniona pcv gr. 10 mm. Pracują w niej 4 wentylatory na 15% mocy i zero skroplin. Od siebie dołożyłem do tej pokrywy siłowniki do klap jako udoskonalenie i wyszło idealnie. Pokrywę wycinał mi w CNC kolega Mariusz z Krakowa który ma swoją agencję reklamy Visual Promotion. Gorąco polecam. Na zdjęciu podczas montażu jeszcze. 6. Oświetlenie to 2 belki DIY na bazie modułów LED 11000K Samsunga IP68 x 20 szt + RGB Samsunga IP68 x 20 szt. Całość przyklejona do profilu aluminiowego i zamknięte pleksi. Oświetlenie pracuje na sterowniku LedDimmerPro V5 od kolegi Romka ( wielkie dzięki za pomoc przy drobnych problemach). Na Whats App Romek pomagał mi krok po kroku Na tym sterowniku są również podłączone wspomniane wcześniej 4 wentylatory. 7. Wodę nalewam przez ustrojstwo w wersji pierwszej. 8. Do czyszczenia szyb czyścik Tunze ( prezent od żony na urodziny ) 9. W obliczu częstych wyjazdów weekendowych i przy małych rybkach zaopatrzyłem się w karmnik Tetra My Feeder ( mieści się pod pokrywą ) 10. Zbiornik startowałem na WA. Po drobnych problemach i 23 dniach od startu stopniowo wpuszczałem obsadę : - najpierw 14 sztuk Metriaclima Msobo Magunga - później 16 sztuk Pseudotropheus Acei Luwala i 6 szt Metriaclima fainzilberi Maison Reef Wszystko kupione u Pana Darka Gaży z Tanganika Malawi Żory Wczoraj tj. 19.09 dojechały ostatnie ryby z hodowli Tan Mal. - 8 szt Metriaclima Zebra Gold Kawanga - 8 szt Metriaclima sp. elongatus chewere Jakość zdjęć słaba bo robione telefonem Konstruktywna krytyka mile widziana Podziękowania dla : Bartek_De, Pulpet, Pikczer, Bojack, Andrzej Głuszyca, Bezprym, Bakus_44 i wielu innych osób którzy pomagali poradą Wielkie dzięki. Bez Was nie byłoby tego efektu P.S. Dla zainteresowanych mogę podać całkowity koszt ile mnie wyniósł ten projekt w wersji gospodarczej. Edytowane 20 Września 2021 przez klinsman87 23
klinsman87 Opublikowano 24 Września 2021 Autor #4 Opublikowano 24 Września 2021 W dniu 6.09.2021 o 12:19, Bartek_De napisał: 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Września 2021 #5 Opublikowano 24 Września 2021 Powiem krótko..po porstu super!
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. klinsman87 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #6 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Aktualizacja mojego zbiornika po 2 latach od założenia. Przemeblowania kamieni oczywiście były. Doszła hydroponika. Ryby podrosły. Fotki robione kic zowatym samsungiem najlepiej jak potrafiłem. 20230819_231057.mp4 11
Rekomendowane odpowiedzi