Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej opinii wygląda to mizernie , strasznie dużo drobnicy i żadnego konkretnego kamola. Póki pyski małe, będzie ok, z czasem gdy urosną nie będą się mieściły w te szczelinki , poza tym akwarium już jest małe a taki nasyp jeszcze bardziej zmniejsza jego pojemność i ogranicza miejsce do pływania dla ryb 😕 

• Lubię to 2
Opublikowano

Pierwszy układ wyglądał bardziej naturalnie. Jak zacząłeś piąć się w górę, to z racji tego że masz drobne skałki widać już jakąś inżynierię w tym 😀. Masz małą powierzchnię dna. Ja bym próbował coś smuklejszego do góry wyciągnąć. Jakiś jeden wysoki kamień, na tyle wąski, żeby nie zajął 3/4 akwarium, a resztę bym wypełnił tymi maluchami które masz. Albo zmienił bym koncepcję i użył modułów otwartych od strony niewidocznej. Wtedy możesz stworzyć optycznie sporą dekorację i zostanie jakaś przestrzeń dla ryb.

Opublikowano (edytowane)

Chyba macie rację, chyba na dziś się wstrzymam z tym i jutro podjadę i kupię większe smuklejsze kamienie.

Zaleje akwarium i zrobię test wytrzymałości blatu :D

Edytowane przez Arenos244
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Arenos244 napisał:

Zobaczę co się będzie działo jak zaleje akwarium. Najwyżej wtedy wzmocnię blat.

Zalałem akwarium do pełna, blat jest delikatnie wygięty na środku o jakieś 1-1,5mm. 

Jak myślisz coś próbować wzmacniać czy myśleć o nowym meblu dla akwarium ?

Edytowane przez Arenos244
Opublikowano

1.5 milimetra to nie jest problem moim zdaniem, podkład to zniweluje. Ale wiesz, nikt nie powie  zostaw, bo go potem pozwiesz jak coś pęknie 😀.  A jak już nowy mebel, to może większy i akwarium też. To by była najlepsza opcja😉

Opublikowano
5 minut temu, pulpet napisał:

1.5 milimetra to nie jest problem moim zdaniem, podkład to zniweluje. Ale wiesz, nikt nie powie  zostaw, bo go potem pozwiesz jak coś pęknie 😀.  A jak już nowy mebel, to może większy i akwarium też. To by była najlepsza opcja😉

Właśnie już chodzę z metrem po pokoju, tylko że to już koszt dużo wyższy.  Marzy mi się 375l teoretycznie mam na takie miejsce problemem są koszty takiego cuda. 

Czysto teoretycznie:

- akwarium 800zł

- szafka ( raczej sam bym ją zrobił ) 700zł

- oświetlenie tu pojęcia nie mam ale myślę że jakieś 400zł

- tło, kamienie, piasek to już małe koszty powiedzmy 100zł

- filfracja... myślę że byłby to narurowiec koszty pewnie z 1000zł

Łącznie wychodzi około 3000zł. dość sporo.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zmień podejście. Przestań marzyć, zacznij planować. Marzenia się czasem spełniają, a plany się realizuje. Jak masz miejsce i możliwości to stawiaj duże. To 112 i tak szybko okaże się za małe.

• Lubię to 7
  • Haha 1
Opublikowano

Dokładnie a zawsze można trafić na jakieś używane akwarium i inne rzeczy w bardzo dobrym stanie np na olx .Koszt znacznie mniejszy a realizacja planów szybsza. 

Opublikowano

Walczę teraz o odszkodowanie po wypadku, będą większe fundusze to zrobię 375l :)

Dziś udało mi się wzmocnić blat komody ( będzie już pewne ).

Byłem również na składzie po kamienie, udało się kupić jeden fajny większy ( wygląda niesamowicie ). Kupiłem również kilka dużo większych z myślą że rozwalę je młotkiem... ale chyba młotek to za mało, są bardzo twarde, może później się pobawię bardziej z nimi. 

Udało się zrobić coś takiego, co myślicie ? Zaczyna to jakoś wyglądać ?:P

8.jpg

6.jpg

7.jpg

• Lubię to 4