Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. 

Moje akwarium to 160 l akwarium. Obsada to saulosi i rdzawe. 

Szkiełko funkcjonuje od jakichś 17-18 mies. Nie miałem żadnej choroby i padnieć bez powodu (dwie ryby zostały zamęczone przez resztę, nic nie dało odłowienie i wpuszczenie ponownie po jakimś czasie). Ryby regularnie podchodzą do tarła i są bardzo energiczne, jak to pyszczak. 

Od 2 dni jedna z moich dwóch dużych samic saulosi wydaje się trzymać nieco z boku i ma coś wyglądającego na otarcie na boku. Normalnie podchodzi do jedzenia. Ryby ja trochę ganiają ale nie jest to takie gonienie jak już miałem okazję widzieć w moim akwarium. Boję się że to może być choroba, albo druga samica ustawiła hierarchię w stadzie. 

Dodaje zdjęcie takie jak udało mi się zrobić. 

Doradźcie  co robić. Pozdrawiam IMG_20210909_201552_1.thumb.jpg.5f1e763d42039999219c8e10a5eea07a.jpg

IMG_20210909_201503.jpg

Opublikowano

U mnie drugi w kolejce samiec chciał rządzić akwarium i po 2 dniach rozmów podobnie wyglądał. Dominujący powiedział co o tym myśli. Miałem też takie jakby samice, które koszmarnie się tłukły. Też podobne rany powstawały. Stwierdziłem, że to dziwne  samce, oddałem je do większego domku. A tam okazuje się, że jajeczka mają w pyskach. Czyli musiało dojść do godów w wiadrze w oczekiwaniu na przyjazd nowego właściciela. 

Wg mnie tak na chłopski rozum, jeśli normalnie je to raczej nie jest choroba.

Opublikowano (edytowane)

Na 100procent samica. Nawet powiem więcej świeżo po inkubacji. 

8 godzin temu, Robson79 napisał:

Mi to wygląda na pobicie.

Jesteś pewien, że to samica a nie wybarwiający się samiec ? 🤔

Edytowane przez wojtek2287