Nemo 77 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam. Poszedłem w ślady kolegi Piasek30 i również wykonałem tło z grafitowego styropianu z tą różnicą,że nie używałem żadnych zapraw. Jedynie opalarka,lutownica i farba. Poza tym wstępnie ( ponieważ czekam na zbiornik) ułożyłem dekorację (serpentynit) . Uwagi mile widziane. PS.Wracam po latach znów do malawi. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Bartek_De 3
przemo-h Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 @Nemo 77bardzo ładnie wyszło. Można by rozjaśnić, jeśli chcesz żeby na starcie lepiej to wyglądało. Jeśli nie jest to dla Ciebie problemem, to zostaw. Glony z czasem zrobią resztę. Jest tylko jedna uwaga z mojej strony- tło to jedna, a aranżacja to druga część układanki. Rozumiem, że jest to tylko wstępnie ułożone, ale patrząc na zarys tego tła myślę, że potrzebujesz ze dwa, lub trzy porządne kamienie. Do tego ta drobnica, która jest i powinno wszystko tworzyć spójną całość. 4
Bartek_De Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Dobra robota Wyszło bardzo fajnie i przede wszystkim wygląda naturalnie. Jak już Przemek napisał, zorganizuj większe głazy żeby nie sknocić efektu tą drobnicą. 4
Nemo 77 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Z większych zostały mi tylko takie dwa więc szału nie ma i trochę jeszcze "średniaków".Nie wiem czy da się uchwycić wielkość w stosunku do tła. Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez Nemo 77 Dodanie zdjęć
przemo-h Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Ze 3x większe by się przydały. Mogą być takie płaskie z jednej strony. Nie będą tak dużo ważyć. Ułożysz w pionie, czy po skosie, podpierając mniejszymi i będą sprawiały wrażenie dużych głazów. Przy okazji zyskasz groty dla ryb. 2
Bartek_De Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Opcjonalnie do kamieni możesz użyć modułów. W poniższym temacie możesz zobaczyć jak fajnie i stosunkowo nie drogo można uzyskać ciekawy efekt. W poście #5 masz linki do tych modułów, warto to przemyśleć. Albo wykonaj "kamienie" sam, tą samą techniką co tło. Widać, że masz zacięcie DIY i tło wyszło super, podobnie pokrywa, czemu by nie spróbować z modułami? Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez Bartek_De 2
Nemo 77 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Autor #7 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Dzięki za sugestie. Wybiore się na skład i może dokupię większe kamole serpentynitu i znów radosna twórczość.
przemo-h Opublikowano 25 Sierpnia 2021 #8 Opublikowano 25 Sierpnia 2021 Może przykład jednego z moich kamieni też na coś się przyda. Te dwa kawałki mają razem około 60cm długości. Patrząc na wprost wygląda jak kawał głaza, a tak na prawdę to taka skorupka od jajka, pod którą jest wielka nora. Dorosły samiec crabro powinien się zmieścić z samicą. 4
Nemo 77 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Autor #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Dokończę mały OT odnośnie kamieni już w tym wątku i ostatni raz poproszę Was o opinie. Dorzuciłem parę sztuk i teraz wygląda to tak jak na zdjęciach. Różnią się jedynie kamieniami na środku.Która opcja z tych dwóch? Ewentualnie pusty środek. Dzięki za odpowiedzi.
Bartek_De Opublikowano 26 Sierpnia 2021 #10 Opublikowano 26 Sierpnia 2021 @Nemo 77 Twój wątek wydzieliłem jednak do nowego tematu. W ten sposób nie robisz OT i mażesz dalej kontynuować poszukiwanie najlepszej dla Ciebie aranżacji.
Rekomendowane odpowiedzi