Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zrobione testy 

Amoniak 0

No2 0

No3 10

Ph 7.5.

Tak to wygląda dziś rano. 

Pozdrawiam. 

Pulpet nie ma problemu. Przyjedzie nitrivec to się go kiedy# zużyje. Pozdrowionka i dziękuję za rady. 

• Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie po 1.5 miesiąca pojawiły mi się na szybie brązowe plamki które łatwo usunąć gąbką. Jak z tym zawalczyć Panowie?

Pozdrawiam wszystkich którzy odpowiadali mi na poprzednie posty bo dzięki Wam udało mi się uniknąć problemów. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Olsztynianin napisał:

Panowie po 1.5 miesiąca pojawiły mi się na szybie brązowe plamki które łatwo usunąć gąbką. Jak z tym zawalczyć Panowie?

Na szybie to możesz tak jak zrobiłeś czyli gąbką. Pewnie są to okrzemki. Wersji postępowania jest kilka:

- akceptujesz je. Rybom jest obojętne czy one są czy nie a czasami nawet je zjadają. Ale nie licz na to , że ryby wyczyszczą Ci akwa z okrzemków.

- możesz czekać jak znikną. 

- możesz czekać aż przejdą w zielone glony o ile przejdą. To czy przejdą w zielone to zależy między innymi od oświetlenia ale nie tylko.

- możesz trzymać ślimaki Hemety Military o których poczytasz w poniższym temacie. Twoje akwa Twój wybór:)

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Olsztynianin napisał:

Panowie po 1.5 miesiąca pojawiły mi się na szybie brązowe plamki które łatwo usunąć gąbką

Dopytam tylko jak często czyścisz szyby i jak szybko po wyczyszczeniu szyby, pojawiają się te plamki? To, że coś pojawia się na szybie to rzecz normalna, a czy jest to zielone czy brązowe nie ma większego znaczenia.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Olsztynianin napisał:

Pozdrawiam wszystkich którzy odpowiadali mi na poprzednie posty bo dzięki Wam udało mi się uniknąć problemów. Jeszcze raz bardzo dziękuję. 

Okrzemki to pierwszy glon który pojawia się w akwarium, jest jedną z oznak zamknięcia cyklu azotowego. Po jakimś czasie zniknie, u mnie świetnie radziły sobie z nimi ślimaki helmety. Młode zwykłe glonojady równie dobrze a nawet lepiej czyszczą wszystko z okrzemek, no ale glonojady w malawi to jak wisky z colą 😉

• Lubię to 2
Opublikowano
21 godzin temu, Bartek_De napisał:

Dopytam tylko jak często czyścisz szyby i jak szybko po wyczyszczeniu szyby, pojawiają się te plamki? To, że coś pojawia się na szybie to rzecz normalna, a czy jest to zielone czy brązowe nie ma większego znaczenia.

Czyszczę raz w tygodniu podczas prac porządkowych. 

• Lubię to 1