Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro naszym/moim zdaniem to żadne. Lipa na wyciąganie pieniędzy i placebo na niecierpliwość. Akurat startowałem 160 litrów. Dwa razy wypłukałem w nim gąbkę z mechanika z funkcjonującej malawki, nastawiłem karmnik żeby sypał co dzień trochę pokarmu i pojechałem na urlop. Po 5 tygodniach zarybilem 11 sporych ryb. Tydzień karmiłem oszczędnie, potem normalnie. Parametry wody brzytwa. 

  • Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, Olsztynianin napisał:

Witam Panowie. 

Powiedzcie mi które bakterie są lepsze Waszym zdaniem Specjal Blend czy Biogest? 

Pytasz które z bakterii są lepsze, chodzi o to by szybciej wystartować z biologią? Nie mam pojęcia które z bakterii są lepsze,nie stosuję. Mogę Tobie podpowiedzieć że bez względu które użyjesz, jeżeli podniesiesz temperaturę z 20 stopni na 30 proces ten przyspieszy dwukrotnie.Ph i zawartość tlenu również ma znaczenie, no i cierpliwość. Nie da się rozbudować koloni w jeden dzień.

  • Lubię to 6
Opublikowano
20 godzin temu, Olsztynianin napisał:

Już kolega Andrzej wspominał mi o wpływie temperatury na początek biologii. 

Przeoczyłem, ale warto czytać co napisał Andrzej. Wstawię Tobie coś o tym procesie , jest tam ciekawy wykres który obrazuje czas w jakim zanika amoniak ( czerwona linia), zanika No2 (żółta linia) i po ilu dniach akwarium się stabilizuje, zielona linia to no3.
Nie w każdym akwarium przebiega to identycznie, myślę że wykres zobrazuje to lepiej.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwitx7m97vHyAhXy-ioKHU2bCkQQFnoECAMQAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.roslinyakwariowe.pl%2Fartykuly%2Ffiltracja%2F2290-bakterie-nitryfikacyjne-i-denitryfikacyjne-w-akwarium.html&usg=AOvVaw3UnfuGctAXrOfMqlIMckm1

  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Panowie co oznaczają takie parametry wody. Amoniak 0 No2=1  No3=10  pływają cztery kiryski sterby. Akwarium ma miesiąc. Wydaje mi się że No2 zbyt wysokie. Pomiary zrobione testami zoolek. 

Pozdrawiam. 

Edytowane przez Olsztynianin
Opublikowano (edytowane)

To oznacza niestabilna biologię, nie wystarczająca ilość bakterii. Coś się dzieje w dobrym kierunku, ale jeszcze nie na tyle intensywnie, żeby parametry dla ryb były optymalne. Idzie w dobrą stronę, ale w tym momencie czesciowa  podmiana wody i coś na zbicie NO2 chemią, skoro już dojrzewamy z rybami w środku.

Albo, co jest mniej prawdopodobne, ryby z nie naszego biotopu popsuły wodę😁

Na temat dokładności/wiarygodności tych testów się nie wypowiem, bo nigdy nie używałem. 

Edytowane przez pulpet
Opublikowano
14 godzin temu, Olsztynianin napisał:

Wydaje mi się że No2 zbyt wysokie. Pomiary zrobione testami zoolek. 

Moim zdaniem masz zbyt mało bakterii i nie są wstanie przerobić No2 w No3, tak jak napisałem wcześniej do tego trzeba czasu. Wygląda że coś rusza do przodu. No 2 na poziomie 0,01 jest nieszkodliwe dla ryb, powyżej tego poziomu pierwsze objawy zatrucia to utrata koloru.Coś takiego zaobserwowałeś?

  • Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, piotriola napisał:

Moim zdaniem masz zbyt mało bakterii i nie są wstanie przerobić No2 w No3, tak jak napisałem wcześniej do tego trzeba czasu. Wygląda że coś rusza do przodu. No 2 na poziomie 0,01 jest nieszkodliwe dla ryb, powyżej tego poziomu pierwsze objawy zatrucia to utrata koloru.Coś takiego zaobserwowałeś?

Narazie ryby są ruchliwe. Mam tu tylko kiryski sterby. Dziś miałem no2 na poziomie o. 5 mg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.