Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Arenos244 napisał:

Na kubełek niestety brak miejsca, ewentualnie kaskadowy może być.

Jeśli kaskadowy to jaki byście polecili ?

Jeśli kaskadowy to jak największy, z ogromnym zapasem. Coś co producent opisuje, że nadaje się do akwarium np od 500-600l. Albo jeszcze mocniejszy. 

Przepływ i wydajność podziel co najmniej na pół a to jeszcze podziel przez Malawi, a później przez duże i głodne Malawi. I wyjdzie że ten filtr ledwo da radę zapewnić komfort i stabilność. 

Testowałem u siebie i zmarnowałem wielokrotnie pieniądze na zakup słabego filtra. 

Lepiej mieć ogromny zapas niż coś co ledwo daje radę. Będzie mniej sprzątania, lepsza woda, zdrowsze ryby i więcej czasu na ich oglądanie a nie sprzątanie akwarium.

Opublikowano
3 godziny temu, Pikczer napisał:

W ogóle szkoda wpychać wewnętrzny. Dużo miejsca zajmuje. Sam jeszcze rok temu miałem takie akwarium. Wewnętrzny filtr odbiera uroku i zagraca wnętrze. Sugeruje pomyśleć o zewnętrznym. Wiem że na zewnątrz więcej miejsca zajmie, więcej kosztuje, ale będzie bardziej efektywny, bardziej czysta woda, bardziej stabilne parametry etc.  Ryby będą miały więcej miejsca. 

Przy kilku rybach będzie ok, ale jak urosną to na pewno ledwo da radę. U mnie przy 10 rybach katastrofa była. 

A dawno temu jak miałem np gupiki, molinezje to taki filtr wewnętrzny był Ok. 

Ja też jakiś czas miałem fitr wewnętrzny aquaela 1500 w 112l i wyglądało to fatalnie. Na szczęście był to tylko zbiornik dla narybku. Spokojnie można dać kaskadę Aquael FZN 3, ale takim mercedesem wg mnie  jest fluval C4, cena też jest wyższa.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 hours ago, darianus said:

Spokojnie można dać kaskadę Aquael FZN 3

To akurat niezbyt cichy filtr, szczególnie po jakimś czasie pracy gdy wirnik i silnik zaczynają chrobotać co się zdarza już po kilku miesiącach, więc zależy gdzie stoi akwa - raczej nie w sypialni.

Opublikowano
2 godziny temu, r10 napisał:

To akurat niezbyt cichy filtr, szczególnie po jakimś czasie pracy gdy wirnik i silnik zaczynają chrobotać co się zdarza już po kilku miesiącach, więc zależy gdzie stoi akwa - raczej nie w sypialni.

Jakiś trefny model CI się trafił. U mojego ojca FZN-2 w 112l już chyba z 12 lat chodzi i nic nie chrobocze. Dziwne, ze przez tyle lat Aquael nie wprowadził żadnych zmian konstrukcyjnych. Fakt, trzeba było się pobawić z wytłumianiem rezonansu, najcichszy nie jest.

Opublikowano
1 hour ago, darianus said:

Dziwne, ze przez tyle lat Aquael nie wprowadził żadnych zmian konstrukcyjnych.

Wprowadził, i to po moim molestowaniu 😉. Kiedyś kółko mimośrodowe do regulacji położenia (nachylenia względem szyby akwa) było okrągłe (więc ustawiona pozycja utrzymywała się wyłącznie tarciem otworu kółka o trzpień wychodzący z obudowy), po moich sugestiach stało się wielokątne.
Terkotanie wirnika i silnika to jedno, a chlupot wody w filtrach kaskadowych to drugie. Można pilnować wysokiego poziomu wody w akwa, ale wtedy ciekawskie ryby lubią wybierać emigrację.

Opublikowano
19 godzin temu, Arenos244 napisał:

Na kubełek niestety brak miejsca, ewentualnie kaskadowy może być.

Jeśli kaskadowy to jaki byście polecili ?

Polecam filmik z fajnym testem kaskad

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.08.2021 o 21:28, r10 napisał:

Wprowadził, i to po moim molestowaniu 😉. Kiedyś kółko mimośrodowe do regulacji położenia (nachylenia względem szyby akwa) było okrągłe (więc ustawiona pozycja utrzymywała się wyłącznie tarciem otworu kółka o trzpień wychodzący z obudowy), po moich sugestiach stało się wielokątne.
Terkotanie wirnika i silnika to jedno, a chlupot wody w filtrach kaskadowych to drugie. Można pilnować wysokiego poziomu wody w akwa, ale wtedy ciekawskie ryby lubią wybierać emigrację.

Z tą zmianą konstrukcyjną to coś chyba ściemniasz :) Dzisiaj byłem u taty i ten fzn-2, który ma minimum 14 lat, ma wielokątne kółko. 

Edytowane przez darianus
Opublikowano (edytowane)
3 hours ago, darianus said:

ten fzn-2, który ma minimum 14 lat, ma wielokątne kółko. 

To by się zgadzało, bo mój kontakt z firmą był jakoś około 2005 r. Mam gdzieś FZN-3 z bodajże 2004 r. z praktycznie nie dającym się używać okrągłym mimośrodem.
BTW kaskadę zdjąłem po otrzymaniu ultimatum "albo ja albo akwarium" ;-).

Edytowane przez r10