Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Yboocs Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Witam wszystkich, W końcu, po kilku tygodniach czekania na akwarium, tachania kamieni, piachu, planowania i czytania setek podstron forum, mogę przedstawić Wam swoje pierwsze Malawi - zalane wczoraj. Koncepcje na osprzęt i rozwiązania techniczne zmieniały się wraz z czytaniem forum i dziś myślę, że kilka rzeczy mógłbym zrobić nieco inaczej ale myślę też, że nie jest najgorzej jak na pierwszy raz. Udało mi się uzyskać efekt jaki od początku chciałem mieć zachwycając się zdjęciami akwariów z tutejszej galerii. Pozostaje mi tylko dobrać odpowiednią obsadę, która - gdy dojrzeje zbiornik - doda mu nieco kolorytu. Nieco więcej o akwarium: Wymiary 135x60x60cm - 486l brutto, Wystrój: - 220kg serpentynitu zielonego, - 25kg piasku, - 15kg żwiru różnej gradacji. Filtracja: - Fluval FX6 poprzedzony dwoma prefiltrami z korpusów narurowych, - Jebao OW-25 8500l/h, - Unimax 250 jako filtr chemiczny, jednocześnie zasilający hydroponikę. Oświetlenie: - 12 modułów LED Samsung 5730 11000k, - 12 modułów LED Samsung 5252 RGB, - LedDimmerPro w wersji 5. Co do obsady to nadal jest planowana - mam jeszcze trochę czasu nim zbiornik dojrzeje, myślałem wstępnie o poniższym układzie: - Chindongo Demasoni - Metriaclima sp. msobo magunga - Cynotilapia Hara Galireya Reef - Labeotropheus trewavasae thumbi west MC 15
Rekomendowane odpowiedzi