Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam pytania związane z obsada akwarium.Podobaja mi się te trzy mało agresywne gatunki czyli Rdzawe,Saulosi i Yellow.Lecz chciałbym zamiast jednego z tych gatunków dodać jakiś inny większy ponieważ te należą do mniejszych ryb. Polecicie jakieś propozycje maksymalnie trzech gatunków ryb odejmojąc jeden z podanych zastępując innym ?

Edytowane przez Bartek_De
  • Bartek_De zmienił(a) tytuł na Obsada akwarium 240l standard.
Opublikowano

W takim zbiorniku najlepiej pozostać przy tych najmniejszych gatunkach z grupy mbuna. Średniej wielkości terytorialny gatunek może zająć 3/4 powierzchni tego zbiornika, a największe zajmują spokojnie 1m. Przy szerokości 40cm (jeśli jest to standard 120x40x50), tym bardziej będzie to dużym problemem. Są też gatunki, które nie przywiązują zbytnio uwagi do terytorium, ale te mogą być jeszcze gorszym wyborem. Zdominują całe te 120cm i wprowadzą terror. Są też Pseudotropheus acei. Ryba spokojna, ale dorasta do 16cm, poza tym jest stadna i lubi dużo przestrzeni.

W każdym przypadku skończy się to porażką. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Zostaw Saulosi i rdzawego. Yellow odpuść bo będziesz miał żółte samice Saulosi. Spróbuj może przy dwóch gatunkach tyle że wielosamcowo. Ewentualnie jak @przemo-hpisze poszukaj mniejszego gatunku z grupy mbuna. 

• Lubię to 1
Opublikowano

To mi napisaliście to może dam radę to tymi 3 gatunkami myślę że się nie pozabijają tyle gdzie te ryby znajdę z dostawą do domu bo to trudny temat na stan aktualny czekam na skały i piach No i filtr itp.To nie moje pierwsze Malawi zaczynałem od 112l.Zakochalem się w tych rybach.

Opublikowano

Chciałem rybę która nie jest typowym standardem ale ok dostałem do wiadomości nadal 240 to za mało dla większych ryb oczywiście ja to rozumiem nie che wielkich ryb do zbyt małego akwarium bo ani to ładne a ryby też będą się męczyły a nie o to chodzi w tym wszystkim.

Opublikowano

Przemyśl jeszcze sprawę z tym yellowem. W naturze to mała rybka, ale w handlu najczęściej spotykane są pokolenia Fx i potrafią wyrosnąć znacznie poza normę. Poza tym samiczki saulosi są już żółte. Kolega wcześniej zasugerował perlmutta, jeśli chcesz trzy gatunki. Takich perłowo-białych Labidochromisów jest jeszcze kilka do wyboru. Ewentualnie możesz pozostać przy dwóch gatunkach, ale spróbować w większych haremach. Ostatnia opcja to zbiornik jednogatunkowy dla saulosi. 

Opublikowano

Ja bym zaproponował: Labidochromis Mbamba, Labidochromis chisumulae, Labidochromis Perlmutt jednakże może lepiej iść w 2 gatunki. Może nie rosną zbyt duże ale mają charakterek 😉

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To nie tak, ze nie produkują. Jest problem z wysokimi kosztami importu spoza EU. Z tego powodu dystrybutorzy się wycofali
    • Witam, Kilka dni temu zauważyłem u jednego dorosłego kadango dużego guza przy płetwie piersiowej. Pojawił się prawdopodobnie z dnia na dzień w okresie kiedy akurat w akwarium były dwa tarła i trwały walki, dlatego na początku założyłem, że po prostu oberwał.  Niestety minęło już kilka dni i guz nie maleje. Dodam , że samiec nie wykazuje żadnych zachowań chorej ryby, jest aktywny , je normalnie, nie ociera się . Do tego żadna inna ryba w zbiorniku nie ma na skórze niczego podobnego.  Proszę o radę - czy czekać co się będzie działo dalej czy od razu robić mu kwarantannę ?
    • Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Przeniosłem do właściwego działu.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.