Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 hours ago, Jelonek said:

Znajomy ma takie filtry zamontowana w bloku na przyłączu, dają radę na kilka mieszkań.

O czymś takim myślę - podpytasz jak często zmienia wkłady? Bo to i kłopot techniczny(w hydraulice wcześniej czy póżniej coś zaczyna cieknąć), i konieczność rozliczania się z sąsiadami.
Z punktu widzenia akwarysty zysk taki, że na wejściu filtra RO w mieszkaniu woda byłaby już wstępnie przefiltrowana mechanicznie.

Opublikowano

Test szczelności już przeprowadzony. Nie obyło się bez poprawek (taśmę teflonową warto nakładać przynajmniej dwa razy). Przepływu jeszcze nie mierzyłem, ale już na pierwszym biegu pompy wydaje się być bardziej niż zadowalający. Na zasysie i wylocie użyłem rurek do nawadnianie fi 32mm i tutaj zero przecieków.

IMG_20210813_193523.jpg

IMG_20210813_193547.jpg

IMG_20210813_193626.jpg

IMG_20210813_193710.jpg

IMG_20210813_194225.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, piotriola napisał:

Brakuje mi opasek uciskowych na połączeniach.

Dzięki, opaski mam w pogotowiu. Na razie nie cieknie, jak coś będzie to założę. Te rurki do nawadniania są mocno opięte, na zimno nie sposób wcisnąć złączkę, najlepiej rurkę ogrzać w gorącej wodzie.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jelonek napisał:

Te rurki do nawadniania są mocno opięte, na zimno nie sposób wcisnąć złączkę, najlepiej rurkę ogrzać w gorącej wodzie.

W tym systemie właśnie tak się je łączy i opaski są zbędne. Interesuje mnie realny przepływ🤔 Jeśli by Ci się chciało to zmierz ile faktycznie wylatuje z rury na poszczególnych biegach pompy.

Czemu nie zdecydowałeś się na pompę elektroniczną, energooszczedną na przykład Ibo Beta? Różnica w cenie zwróciłaby Ci się z nadwyżką po kilku miesiącach użytkowania. Na przykładzie pompy Ibo Beta2 25-40 jej zużycie, odpowiednio na poszczególnych biegach to 5, 16, 22W natomiast Twoja pompa pobiera odpowiednio 40, 62, 88W

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
52 minuty temu, Bartek_De napisał:

🤔Czemu nie zdecydowałeś się na pompę elektroniczną, energooszczedną na przykład Ibo Beta?

No właśnie teraz żałuję, bo skusiłem się niską ceną, może za jakiś czas zmodernizuje.

Przepływ zmierzę na pewno i opiszę. Na oko myślę że do 300 L to aż świat, śmiało dało by radę na sporo większym akwarium.

• Lubię to 2
Opublikowano
26 minut temu, r10 napisał:

W tym pierwszym z lewej filtrze to wkład sznurkowy jest taki mały bo akurat tylko taki miałeś pod ręką?

Tak, to jest wkład do standardowego filtra, taki założłem na razie do prób szczelności, ale nie pasuje idealnie, jest trochę za krótki. Docelowo będzie założny dedykowany. Jak się zużyje to i tak sznurki odwinę i założę owatę.