Skocz do zawartości

Piasek koralowy (podniesienie pH)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie , mam pytanie gdzie i jaki piasek koralowy kupujecie do własnych zbiorników ? Co proponujecie na allegro?  Z góry dziękuję..

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano

Czemu akurat piasek koralowy? Polecam zwykły piasek rzeczny, a jeśli dodatkowo wymieszasz go ze żwirem różnej gradacji to w mojej opinii jest to najładniejsze i najbardziej naturalnie wyglądające podłoże.

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, krystiann napisał:

Nie nie, chodzi mi o podniesienie  pH a nie jako podłoże..

W takim razie nie ten dział, za raz Ci to poprawie.

Przeniosłem do właściwego działu oraz edytowałem tytuł aby nie wprowadzał w błąd.

• Bartek_De zmienił(a) tytuł na Piasek koralowy (podniesienie pH)
Opublikowano
8 minut temu, krystiann napisał:

Nie wiem co stosować wyczytałem że piasek koralowy..albo grys do filtra która metoda lepsza?

Piasek czy grys koralowy to nie najlepszy sposób na podniesienie pH, musiałbyś użyć tego bardzo dużo, a i tak nie mam pewności czy to by pomogło. Już samo dobre natlenienie wody podnosi pH.

Najszybszym i najtańszym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. Napisz jakie obecnie masz pH w akwarium, a jakie w kranie i jaka pojemność akwarium.

Opublikowano

Przy następnej podmianie dodaj 1 płaską łyżkę stołową sody oczyszczonej, tylko rozpuść ją w świeżej wodzie (nie w tej z akwarium). Myślę, że przy tak niskim pH w kranie, śmiało możesz powtarzać ten zabieg przy każdej podmianie.

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...