Promorteusz Opublikowano 3 Lipca 2021 #1 Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Witajcie. No więc tak. Mam jedną poturbowaną rybę w jednym ze zbiorników. No i niby pisanie w tej sprawie nie byłoby zbyt dużym problemem, gdyby nie fakt, że to... Cyphotilapia Frontosa Burundi. I tak wiem, że jest to ryba z Tanganiki. Spokojnie, są w osobnym akwa. Wiem, że to forum o Malawi ale na KMT żadnej odpowiedzi nie uzyskałem. Jest to tzw. Martwę forum. Poprosiłbym o pomoc więc Was. Fajnie by było jakby admin nie zamknął tematu i nie dał mi bana Ale do rzeczy: dane: Zbiornik 405l Temperatura około 29°C (po ostatniej podmianie już 26°C) pH: 8 NO3: 3 mg/l NO 2: 0 mg/l ogółem parametry w normie. Obsada: 4x cyphotilapia frontosa Burundi, Altolamprologus compressiceps gold chaitika Problem jest taki, że wczoraj rano kiedy podszedłem do zbiornika zauważyłem NIBY nie mocno poturbowaną młodą samicę frontosy. Przełowiłem ją do leczniczego zbiorniczka. Miała pocharatane łuski, obgryzione płetwy, zamglone oczy i przekrwioną nasadę płetwy odbytowej. Te dwa ostatnie objawy już na szczęście znikły. Ryba siedzi przekrzywiona na dnie, oparta o ścianę akwarium. Zniszczone fragmenty naskórka odpadają. Co robić? Jak jej pomóc? Właśnie mam wyjechać a tu taki problem... Proszę koledzy, pomóżcie Edytowane 3 Lipca 2021 przez Promorteusz
triamond Opublikowano 3 Lipca 2021 #2 Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Antybiotyk szerokowidmowy w pokarmie + zieleń malachitowa (lub błękit metylenowy lub miedź) do wody. https://aquariumscience.org/index.php/11-16-aggression/ Edytowane 3 Lipca 2021 przez triamond
Promorteusz Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor #3 Opublikowano 3 Lipca 2021 Wczoraj dałem błękit metylenowy. Antybiotyk w pokarmie... Problem bo jeść za bardzo to ona nie chce. Rano się położyła momentami jest lepiej, ale momentami gorzej. No nic. Mam nadzieję, że się jej poprawi... A w razie czego: jaki ten antybiotyk?
Promorteusz Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor #4 Opublikowano 3 Lipca 2021 A i zapomniałem napisać: Filtracja w tanganice to filtr wewnętrzny ncf-1200 oraz wewnętrzny 1000l/h. Łącznie 2200l/h.
triamond Opublikowano 3 Lipca 2021 #5 Opublikowano 3 Lipca 2021 Amoksycylina, doksycyklina, erytromycyna, klindamycyna... cokolwiek zdobędziesz - w proporcjach 1:50 -1:100 z jedzeniem. 1
Bartek_De Opublikowano 4 Lipca 2021 #6 Opublikowano 4 Lipca 2021 @Promorteusz myślę, że uzyskałeś wyczerpującą odpowiedź. W związku z tym temat zamykam. 2
Rekomendowane odpowiedzi