Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super się to czyta. Szkoda, że nie umieściłeś tego w artykułach, w dziale w którym tyle poświęciłeś pracy. 

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 26.06.2021 o 22:55, Andrzej Głuszyca napisał:

Opisałem po prostu w jakich warunkach żyje mój „ rdzawy” i czym jest karmiony. "

Witaj, i takie spostrzeżenia są dla mnie interesujące obserwacje z własnego zbiornika. Niestety nie wspomogę Cię w temacie , dawno już nie miałem tych ryb.👍

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam póki co maluchy, ale od dawna o nich marzyłem. Moim dzieciom (5 i 3 lata) też się podobają, nazywają je złomkami z zygzaka mcqueen'a ;)

Mimo tego, że są małe to czasami walczą jak dorosłe i długo.

Edytowane przez ziemniak
Opublikowano (edytowane)

Ryby te często widziałem w zoologach i jakoś nie wzbudziły we mnie  zachwytu. Pewnego jednak razu zawitałem do sklepu zoologicznego w  Zakopanem, pływały tam pyszczaki określane jako Malawi mix. Przyuważyłem tam samotnie pływającego, w pełni wybarwionego samca Iodotropheus sprengerae. Dosłownie szczęka mi opadła, jak on się pięknie mienił gdy podpływał pod świetlówkę, normalnie bajka. Warto trzymać ten gatunek by zobaczyć te piękno   nawet i tego jedynego samca. Wiem teraz, że stwarzając im odpowiednie warunki i dając im tło odpowiednią aranżacją i obsadą  można mieć z niego ozdobę zbiornika. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 4
  • 2 lata później...
Opublikowano
7 godzin temu, piotriola napisał(a):

Na prośbę , wymiary tej ryby. Spreinat ,Konings

Piotrze..na czyją prośbę bo nie rozumiem ? Patrząc na to co wkleiłeś to jak pokazuje życie to rozmiar ich jednak się różni od tych podanych w książkach. Chyba , że pod pierwszym zdjęciem jest napisane , że to rozmiar tej ryby a nie , że rosną do  10 cm ?

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Piotrze..na czyją prośbę bo nie rozumiem ? Patrząc na to co wkleiłeś to jak pokazuje życie to rozmiar ich jednak się różni od tych podanych w książkach. Chyba , że pod pierwszym zdjęciem jest napisane , że to rozmiar tej ryby a nie , że rosną do  10 cm ?

@Andrzej Głuszycaja prosiłem Piotra w wiadomości prywatnej o screen z Koningsa odnośnie wielkości książkowych „rdzawego”, a że chyba nie da się tego zrobić w formie prywatnej, Piotr wrzucił do Twojego wątku, aby każdy miał dostęp w razie potrzeby. Uprzedzając już Twoją odpowiedź, wiadome jest, że w naszych akwariach ryby mogą osiągnąć trochę większe wymiary niż naturalnie w jeziorze. Tak jak np Twój samiec dominujący dobił do 12 cm. 

• Lubię to 1