Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Przedwczoraj podmienialam wodę w akwarium i wczoraj wyszedł biały osad idealnie prosto na każdej szybie prawie od połowy akwarium w górę( przy czym akwarium jest normalnie pełne). Nie mam pojęcia co to może być czy kamień czy co? Troszkę czuć jakby to kamień się osadził ale tak szybko w 24h? Jest to szkodliwe? Co robić? 

IMG_20210619_223546.jpg

IMG_20210619_222519.jpg

IMG_20210619_222545.jpg

Edytowane przez Moniaaa
Opublikowano
W dniu 21.06.2021 o 08:33, Pikczer napisał:

A jak była nalewania woda? Skąd? 

Z kranu, ale zanim wlałam do akwarium to rozrobilam z uzdatniaczem i antychlorem

Opublikowano
W dniu 21.06.2021 o 09:03, TOMEKSIEDLCE napisał:

Powiem ci koleżanko to nie ten biotop :) 

Głupio mi pytać mimo że dopiero się uczę bo to moje pierwsze akwarium, ale coś zmienić? Co to znaczy? 

Opublikowano
33 minuty temu, Moniaaa napisał:

Głupio mi pytać mimo że dopiero się uczę bo to moje pierwsze akwarium, ale coś zmienić? Co to znaczy? 

1--Zmień całą obsadę i aranżację bo kłuje w oczy :) 

2--Nasze forum to jest Miłośnicy  Pielęgnic z Jeziora Malawi

3--Poczytaj na naszym forum jest spora wiedza ,i zobacz  w galerii naszej jak powinna wyglądać akwarium biotopowe  z Malawi .

Opublikowano
17 godzin temu, Moniaaa napisał:

Z kranu, ale zanim wlałam do akwarium to rozrobilam z uzdatniaczem i antychlorem

Może po prostu za dużo tych uzdatniaczy itp? Woda się ustabilizuje z czasem. Nie wygląda to jakoś bardzo źle. Za wiele szczegółów nie podajesz więc to takie teoretyzowanie. 

Opublikowano
W dniu 22.06.2021 o 15:36, TOMEKSIEDLCE napisał:

1--Zmień całą obsadę i aranżację bo kłuje w oczy :) 

2--Nasze forum to jest Miłośnicy  Pielęgnic z Jeziora Malawi

3--Poczytaj na naszym forum jest spora wiedza ,i zobacz  w galerii naszej jak powinna wyglądać akwarium biotopowe  z Malawi .

Oki dziękuję za pomoc 🙂

W dniu 23.06.2021 o 07:58, Pikczer napisał:

Może po prostu za dużo tych uzdatniaczy itp? Woda się ustabilizuje z czasem. Nie wygląda to jakoś bardzo źle. Za wiele szczegółów nie podajesz więc to takie teoretyzowanie. 

Dobrze dziękuję za pomoc 

Opublikowano

@Moniaaa Jak już pewnie zdążyłaś zauważyć, trafiłaś na forum hodowców i miłośników Pielęgnic Afrykańskich, które występują tylko w jednym miejscu na świecie, mianowicie w jeziorze Malawi (Niasa). Zajmujemy się tu wyłącznie tematyką związaną z tymże biotopem. Natomiast ryby, które pływają u Ciebie nie mają z nim nic wspólnego i nie uzyskasz tu pomocy na ich temat. Powiem więcej, czytając nasze forum i sugerując się na przykład parametrami wody takimi jak pH czy choćby temperatura, możesz zaszkodzić swoim rybom, bo okażą się dla nich nieodpowiednie. Proponuję zarejestrować się na jakimś forum ogólnoakwarystycznym, lub znaleźć forum zajmujące się stricte gatunkiem ryb, które hodujesz.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Bartek_De napisał:

@Moniaaa Jak już pewnie zdążyłaś zauważyć, trafiłaś na forum hodowców i miłośników Pielęgnic Afrykańskich, które występują tylko w jednym miejscu na świecie, mianowicie w jeziorze Malawi (Niasa). Zajmujemy się tu wyłącznie tematyką związaną z tymże biotopem. Natomiast ryby, które pływają u Ciebie nie mają z nim nic wspólnego i nie uzyskasz tu pomocy na ich temat. Powiem więcej, czytając nasze forum i sugerując się na przykład parametrami wody takimi jak pH czy choćby temperatura, możesz zaszkodzić swoim rybom, bo okażą się dla nich nieodpowiednie. Proponuję zarejestrować się na jakimś forum ogólnoakwarystycznym, lub znaleźć forum zajmujące się stricte gatunkiem ryb, które hodujesz.

Mega konkretna odpowiedź, dziękuję pozdrawiam!