Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Dawno mnie nie było na forum i nie dawałem aktualizacji mojego pierwszego zbiornika 360 litrów. Samo życie, zmiana pracy, nowy dom i inne przeciwieństwa losu :) Jednak tak jak pisałem około 3 lat temu że w przyszłości będzie baniaczek około 700 litrów i przyszedł ten czas na zrealizowanie tego planu.

Akwarium będzie miało wymiary 180x70x60 szkło 12mm float, już jest zamówione i czekam :D Za około 2-3 tygodnie ma być u mnie w NL. 

Oświetlenie "Africa 4K Sunset&Sunrise" ze sterownikiem zmierzchu i świtu TC-420 od @AQUA DREAMS.

Stelaż pod akwarium będę robił sam tylko czekam aż dojdzie mi materiał z Polski. Profile jakie użyje to 50x50x3mm ( 4szt 180cm ) reszta z profilu 40x40x3. Wykończenie stelaża jeszcze rozmyślam :P 

Długo siedziałem i rozmyślałem jaka będzie filtracja i padło na kaseciaka ( i tu proszę o podpowiedz ) posiadam pompę tą o to: https://erybka.pl/product-pol-493-Newa-Jet-3000.html ktorej jeszcze nigdy nie użyłem i pomyślałem że może się nadać. Co myślicie o niej i czy zda egzamin w tym zbiorniku? Do tego jeszcze będzie cyrkulator hydor ale nie pamiętam jaki to model :P

Co do obsady raczej będzie to nadal mbuna lecz coś innego niż posiadam do tej pory czyli johanni i hongi.

Będę robił foto relacje z projectu i liczę na wasza pomoc :)

Pozdrawiam 😎

• Lubię to 5
Opublikowano
10 minut temu, wilu25 napisał:

Mam ja również i w akwarium 140x 60x50 na pierwszym biegu  robi mi pralkę. Musiałem rozdzielić strumień  wody. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A powiedzcie coś o jej żywotności Panowie. Czy jest warta swojej ceny ? Co do jej wydajności to już się wypowiedzieliście i jest to przekonujące :)

Co do pompy którą posiadam mam rozumieć że jest za słaba do tego litrażu ?

Opublikowano

Co do żywotność to się okaże :) ja mam ją miesiąc. Wcześniej miałem kubełek NFC 1500 i działał bez zarzutu kilka lat. Tamta pompa powinna wystarczyć nie doczytałem że już ją masz :) , nie ma co generować kosztów, a pompę zawsze można zmienić :)

Stelaż też, robiłem ale profil 30*30*2 stoi na tym 500l, zostalo jeszcze zamówić fronty z płyty MDF

IMG_20210519_185221.jpg

IMG_20210520_215055.jpg

• Lubię to 6
Opublikowano

W takim razie zamontuje ta co mam a w razie nie wydajności zmienię na ta co polecacie🙂

1 godzinę temu, wilu25 napisał:

Stelaż też, robiłem ale profil 30*30*2 stoi na tym 500l, zostalo jeszcze zamówić fronty z płyty MDF

IMG_20210519_185221.jpg

IMG_20210520_215055.jpg

Łączna waga mojego akwarium będzie miała około tony i wolę dmuchać na zimne. No ale mam nadzieję twój stelaż wytrzyma pod twoim baniaczkiem 💪

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, wilu25 napisał:

Koszt pewnie niewiele większy więc lepiej dać grubszą ściankę, u mnie to tylko 600 kg  :)

Dokładnie 🙂 Dzięki za sugestie. Czekam więc na profile i akwarium a później zabawa z tłem itp. Pozdrawiam. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Odświeżam temacik. Doszło akwarium, profile i lampa od @AQUA-DREAMS.

Z akwarium była dosyć nie miła sytuacja ponieważ firma przewozowa nawet się nie kontaktowała ze mną przed przyjazdem i walnęła mi akwarium przed domem na chodniku i stało tak przez ponad 3 godziny za nim wróciłem z pracy po 22:30. Na tyle szczęścia że sąsiadka wysłała mi wiadomość ze zdjęciem  że coś dużego stoi przed domem. Ogarnąłem kumpli z pracy żeby mi pomogli wnieść akwarium bo samemu to tak troszkę ciężko by było :( Tyle dobrze ze akwarium cale. Mogłem zadzwonić do producenta akwarium i zapytać gdzie akwarium, grać głupka że nic nie stało przed domem bo ja nie podpisywałem żadnego odbioru palety z akwarium. Druga rzecz że kierowca sfałszował podpis za kogoś. Tylko człowiek nie potrafi być wobec innych chamem delikatnie mówiąc, chociaż inne słowo się nasuwa na język.

Teraz pozostało pospawać stelaż i działać dalej z tłem i kaseciakiem, pokrywą itp.

Fotki akwarium i lampy. Pozdrawiam i do usłyszenia :) 

akwa.jpg

akwa 2.jpg

• Lubię to 6
Opublikowano

Do mnie akwarium przyjechało stojąc pionowo ale nie na palecie tylko stało tak na podłodze a paleta przyczepiona owiniętą dookoła czarną folią streczem wisiała przyczepiona do akwarium, jak to zobaczyłem to myślałem że mnie krew zaleje, gadam do kierowcy że to akwa i jak to tak stoi przecież to szkło to akwarium na co kierowca z wielce zdziwiona miną podsuwa mi papier do podpisu że akwa dostarczone, myślałem że go pier/olne w łeb, ale jego to chyba nie obchodzi jak towar leży na pace bo to chyba nie on ładuje towar, nic tylko zadzwonić do firmy przewozowej i dobrze ich opier/olić, tylko czy to coś da jak akwa w sumie dojechało bez uszkodzeń i nic się nie stało to mi powiedzą panie ale o co panu chodzi, towar doręczony bez uszkodzeń... Obejrzałem akwa czy niema uszkodzeń ale niema i stoi w tej chwili zalane już z rybami.

Jak będę znowu kiedyś kupował akwa to transport sam zorganizuje i osobiście pojadę po akwa bo komuś to niema co wierzyć, wiezie nie swoje, ma to w du/pie.

• Lubię to 3