Skocz do zawartości

Niskie KH i pH jak zwiększyć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Promorteusz napisał:

Ja zawsze przy zbyt niskim pH dawałem sodę oczyszczoną.

Właśnie stosuje poleconą mi metodę. 

Opublikowano
pH wody z kranu wynosi 6.8
Właśnie sprawdziłam parametry wody
NO3 10
NO2 0
GH 8
KH 6
pH 7.6
CI2 0.8
Testy paskowe sa niezbyt wiarygodne. Kup testy kropelkowe, No2 Zoolek, No3 Salifert, pH JBL w zakresie 7,4-9,0 i te w zupełności wystarczą.
Sama widzisz, że pomiary diametralnie się różnią, według obecnych pH masz ok.

Opublikowano

Dobrze postaram się to jak najszybciej załatwić. Mam tylko nadzieję, że moje pyszczaki choć trochę się teraz ogarną, bo aż łezka mi się w oku kręci na to w jakim są teraz stanie 😞

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Sandra napisał:

A czy jest możliwość, żeby zmiana kamieni zepsuła biologie w  akwarium?

Mało prawdopodobne. Najwięcej bakterii nitryfikacyjnych jest w podłożu  jeżeli jest to piasek lub żwir i we wkładach filtracyjnych. Owszem.. w aranżacji czy samej wodzie też są ale tam jest ich najmniej. Dlatego uważam, że zmiana kamieni nie miała wpływy na popsucie (?) biologii. Dlaczego tak uważasz? Bartek @Bartek_De  dobrze Ci radzi aby zacząć podnosić pH sodą od 1 łyżeczki od herbaty. Ja w 240 litrach przy pH w kranówie 7,6 dawałem 4 łyżeczki od herbaty  przez co KH miałem  20  i tyle mam w 720 litrach  ale tym się nie przejmuję.  Wyniki , które podajesz w poście nr 9  z akwa masz OK o ile nie są przekłamane zbytnio z tego powodu , że robiłaś paskami.

Może przyczyna takiego zachowania pyszczaków jak opisałaś tkwi w czymś innym. Parametry nawet jak trochę przekłamane raczej nie sugerują, że są tego powodem. 

Strzelam w ciemno... może przyczyną jest zły pokarm, brak natlenienia wody ? Nie podałaś jaka masz obsadę a to też jest istotne.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał:

@Bartek_De  dobrze Ci radzi aby zacząć podnosić pH sodą od 1 łyżeczki od herbaty

Napisałem płaską łyżkę stołową (tę, którą je się zupę;)) Tak czy inaczej, jedna łyżka stołowa czy cztery łyżki od herbaty to jeden... grzyb. Za pomocą sody podniesiemy pH do max 8,2 (chyba, jeśli dobrze pamiętam) tak więc jest to bezpieczna metoda.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Zrozumiałam przekaz. Jestem początkująca na forum. O pokarmach znajdę temat. W chwili obecnej KH wynosi 10 i pH 7.6. Czy mogę jeszcze sody dodać do akwarium, zeby jeszcze podnieść wskaźnik KH? Jak tak to po jakim czasie i ta sama ilość? Ryby ożywiły się i zaczęły jeść. 

Edytowane przez Sandra
Opublikowano
35 minut temu, Sandra napisał:

Czy mogę jeszcze sody dodać do akwarium, zeby jeszcze podnieść wskaźnik KH? Jak tak to po jakim czasie i ta sama ilość? Ryby ożywiły się i zaczęły jeść. 

Poczekaj do kolejnej podmiany i dodaj taką samą ilość. Zbyt duży skok pH nie jest dobry dla ryb i lepiej rozłożyć to w czasie.

• Lubię to 1