Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Posiadam 6 pyszczakow malych , 2 yellow , 2 saulois i 2 socolofi. Czy wszystkie te moga byc umieszczone w jedym akwarium ? Zastanawiam się czy akwarium 30 l nie jest dla nich za male ? 

Opublikowano
32 minuty temu, Aleksandra93 napisał:

Zastanawiam się czy akwarium 30 l nie jest dla nich za male

Cześć, w tak małym akwarium nie możesz trzymać żadnego gatunku pyszczakow z Malawi. 

Druga sprawa jest taka, że pyszczaki z grupy mbuna hoduje się w haremach, 1 samiec 3 samice. Nie zmienia to faktu, że 30L to stanowczo za mało nawet dla haremu Saulosi.

• Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Aleksandra93 napisał:

Witam . Posiadam 6 pyszczakow malych , 2 yellow , 2 saulois i 2 socolofi. Czy wszystkie te moga byc umieszczone w jedym akwarium ? Zastanawiam się czy akwarium 30 l nie jest dla nich za male ? 

No więc tak: minimalne wymiary akwarium dla saulosi to ok. 80x35x45cm. Podkreślam MINIMALNE. Dla yellowków i socolofi więcej. Ja bym nie szedł w malawi poniżej 150l. I nawet w takim 3 gatunki to raczej dużo. Pamiętaj, że to ryby silne, agresywne i terytorialne.  

30l to bym dał raczej na kotnik 😉

Edytowane przez Promorteusz
  • Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, Promorteusz napisał:

No więc tak: minimalne wymiary akwarium dla saulosi to ok. 80x35x45cm. Podkreślam MINIMALNE. Dla yellowków i socolofi więcej. Ja bym nie szedł w malawi poniżej 150l. I nawet w takim 3 gatunki to raczej dużo. Pamiętaj, że to ryby silne, agresywne i terytorialne.  

30l to bym dał raczej na kotnik 😉

Ile mam czasu na zmienne  akwaium ?

Opublikowano
57 minut temu, Aleksandra93 napisał:

A te ryby trzymasz w tych 30l? Jeśli tak, to postarałbym się o to jak najszybciej ale dojrzewanie wody w akwa trochę jednak potrwa...

• Lubię to 2
Opublikowano
12 godzin temu, Aleksandra93 napisał:

Gdy ryby urosną zaczną się eliminować,nie będzie to miły widok.Czas uzależniony jest od wielkości ryb, to czy akwarium jest puste (pozbawione dekoracji). Przepychanki mogą wystąpić również u młodych ryb 4 cm, np gdy okaże się że są dwa samce z jednego koloru.

• Lubię to 4
Opublikowano

Zgadzam się. Poza tym, jak już wspomniał @Bartek_De to 30l to raczej jako krewetkaria się sprzedaje. I tak btw, pomijając pozostałe argumenty, to w 30l nie zrobisz żadnej porządnej filtracji, bo możesz tam zamontować pat-mini od aquael'a lub coś podobnego i to w zasadzie tyle. 

Tak jeszcze zapytam: @Aleksandra93czy miałaś już jakieś doświadczenie w akwarystyce?