Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie spodobał mi się bardzo jeszcze jednen gatunek, mianowicie metriaclima callainos. Który gatunek będzie waszym zdaniem lepszym wyborem, biorąc pod uwagę towarzystwo saulosi i wielkość zbiornika? Aurifrons czy callainos ?

Opublikowano
5 godzin temu, Jelonek napisał:

Który gatunek będzie waszym zdaniem lepszym wyborem, biorąc pod uwagę towarzystwo saulosi i wielkość zbiornika? Aurifrons czy callainos ?

Miałem w 720 litrach i się pozbyłem bo samiec był bardzo agresywny . Moim błędem wobec tej ryby było to , że miałem zbyt mało kryjówek. Ryba piękna ( samiec). Ale próbuj ..warto.

https://andrzejs1.flog.pl/wpis/13598135/metriaclima-callainos-cobalt-blue-samiec-13-cm-i-pseudotropheus-acei-samica-11-cm#w

• Dziękuję 2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

@JelonekWracając do tematu Cynotilapii aurifrons i cytowanego artykułu ... Mphanga Rocks, Luwino Reef i Chilumba to ta sama ryba.

Nazwy handlowe bardzo często wywodzą się z miejsca, w którym dane osobniki zostają złapane, a to wprowadza trochę zamieszania w naszym hobby. Na obszarze Chilumby znajduje się kilka raf m. in. Mphanga, Luwino, czy port Chilumba. Odległości między nimi są niewielkie. Nie zauważono też różnic między osobnikami z tych wymienionych miejsc. 

• Lubię to 3
Opublikowano
11 minut temu, Bezprym napisał:

Ja brałbym callainosa pearly white, ale możesz dać też tzw chilumbę dla ubogich 😁 czyli Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef. 

Jeszcze nie mogę się zdecydować bo wiele gatunków chciałoby się mieć, ale tak się nie da. Jeśli callainos to kobaltowe, a najlepiej z morfem OB, pearl white też są bardzo ładne ale nie urzekają mnie tak bardzo ( pewnie dlatego że nie kolorowe😅). Dlaczego ta cynotilapia to chilumba dla ubogich ? Przyznam że też piękna ryba.

Oprócz tego rozważam jeszcze Metriaclima mbenji OB, Metriaclima aurora lub hayomaylandi, ewentualnie Metriaclima zebra ( którąś odmianę też chętnie z morfem MC OB ) 

Nie bez znaczenia będzie dostępność. Np Malawian ma aurorę F1. Miał kiedyś mbenji MC OB F1, ale na razie nie ma. Nie ukrywam że mbenji to mój faworyt ale może być problem z dostępnością.