Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, bojack napisał:

Jeżeli masz miejsce, to spokojnie dasz sobie radę na rusztowaniu standardowym warszawskim, tylko będziesz musiał sobie go więcej rozłożyć i pięterko po pięterku do góry, aż do celu.

Podnośnik to też nie jest łatwa sprawa, bo później jakoś z tego podnośnika trzeba je odebrać ;) 

Do odważnych świat należy - działaj ;) Tak na marginesie, to samo wniesienie, to jakieś 5% całej pracy, którą musiałem do tej pory wykonać ;) 

I rusztowanie też mam, bo samodzielnie domek odświeżyłem. Pomyślę nad tym. Tylko jeszcze żona zaczęła marudzić, że "zagrace" pokój. Teraz wniesienie wydaje się łatwe na tle marudzenia :) Będę po cichu planował wszystko bo małe wydaje się 300l :)

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, Pikczer napisał:

I rusztowanie też mam, bo samodzielnie domek odświeżyłem. Pomyślę nad tym. Tylko jeszcze żona zaczęła marudzić, że "zagrace" pokój. Teraz wniesienie wydaje się łatwe na tle marudzenia :) Będę po cichu planował wszystko bo małe wydaje się 300l :)

Jak masz rusztowania i dobrze to zaplanujesz, to wniesienie w kilku silnych chłopów będzie proste i wcale nie będzie to jakaś skomplikowana logistycznie operacja. Na pewno dogadanie się z żoną będzie dużo bardziej skomplikowane :P

Jak postawiłem te 960L obok 300L (bo przez 2 miesiące stały obok siebie), to 300L wyglądało bardzo skromnie. Można było je śmiało wrzucić do środka 960 i nadal sporo miejsca :D

Po 3 miesiącach patrząc na 960L nie ma już takiego WOW 😕 Ale na tym polega akwarystyka... zawsze mało :P 

• Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, bojack napisał:

Jak masz rusztowania i dobrze to zaplanujesz, to wniesienie w kilku silnych chłopów będzie proste i wcale nie będzie to jakaś skomplikowana logistycznie operacja. Na pewno dogadanie się z żoną będzie dużo bardziej skomplikowane :P

Jak postawiłem te 960L obok 300L (bo przez 2 miesiące stały obok siebie), to 300L wyglądało bardzo skromnie. Można było je śmiało wrzucić do środka 960 i nadal sporo miejsca :D

Po 3 miesiącach patrząc na 960L nie ma już takiego WOW 😕 Ale na tym polega akwarystyka... zawsze mało :P 

Wierzę, że się z czasem wydaje "małe". Córka się nie szczypie i pokazała, żeby nowe akwarium było od razu na dwóch ścianach pokoju, takie w kształcie litery L. jakieś 7-8m długie od razu. Mówi, że rybki by miały miejsce, żeby się poganiać :)

Jeszcze raz dziękuję za rady :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie odnośnie podmian. Woda zalana 17.07, ryby wpuszone 25.07. Od miesiąca no3=5 po4=0. Nie robiłem jeszcze żadnych podmian. Robić podmianę, czy spokojnie czekać aż no3 skoczy... o ile skoczy :)

Opublikowano
11 godzin temu, Bartek_De napisał:

Czekaj:) Nie ma co dłubać:P

Taki też miałem plan, ale chciałem to potwierdzić. Dzięki ;)

• Lubię to 1
Opublikowano
Taki też miałem plan, ale chciałem to potwierdzić. Dzięki
U siebie pierwszą podmianę zrobiłem chyba po 4 czy 5 miesiącach od zalania. W tym czasie oczywiście wymiany wkładów w narurawcu co wiązało się ze spuszczeniem niewielkiej ilości wody i trzeba było ją uzupełnić, no i dolewki tego co odparowało.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

U siebie pierwszą podmianę zrobiłem chyba po 4 czy 5 miesiącach od zalania. W tym czasie oczywiście wymiany wkładów w narurawcu co wiązało się ze spuszczeniem niewielkiej ilości wody i trzeba było ją uzupełnić, no i dolewki tego co odparowało

No właśnie takie małe podmianki wychodzą same przy czyszczeniu korpusów. Czekam spokojnie aż no3 wzrośnie do 20-30ppm wtedy zacznę robić normalne podmiany.

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kilka słów aktualizacji... Akwarium pracuje od 3 miesięcy i 10 dni. Obecne parametry wody: no3=15 po4=0. Po długich przemyśleniach dotyczących cyrkulacji wody, zakupie drugiego cyrkulatora i przestawiania wszystkiego 10 razy, można powiedzieć, że wróciłem do opcji, która była na samym początku. Jedyne co zmieniłem, to kierunek obiegu wody. Wcześniej woda miała odbijać się od przedniej szyby i zawracać tyłem, ale duży pionowy kamień uniemożliwia ustawienie wylotów tak, aby woda krążyła spokojnie po akwarium. Obecnie woda z wylotu filtra i cyrkulator ustawione są wzdłuż tylnej ściany akwarium, woda ładnie zawraca i wymiata zalegający bałagan - jest ok. Obstał mi się w taki sposób cyrkulator, będzie jako zapasowy :D Wymieniłem też uszkodzoną grzałkę, nowa działa ok, ale jak zajrzałem pod obudowę grzałki przepływowej JBL, to się odrobinę przeraziłem. Według mnie nie jest to bezpieczne rozwiązanie i bardzo łatwo o awarię i pozbycie się wody ze zbiornika na podłogę 😕 Woda jest czysta, nie mam zastrzeżeń, ale nie jest tak czysta jak przy użyciu żywic/absorberów. Być może ma na to też wpływ mocne i rozproszone światło ze świetlówek 2x80W. Póki co nic nie ruszam, zobaczymy co będzie jak zmienię oświetlenie na docelowe. Glony nadal zamieniają się miejscami. Na początku były okrzemki, później zaczęły wygrywać zielenice, teraz większość glonów to purpurowe krasnorosty. Na niektórych kamieniach jest już ładny purpurowy trawniczek, wygląda fajnie, rybcie się zajadają, szczególnie małe Saulosi i Chipokae. Przez chwilę na cyrkulatorze i w obrębie jego wylotu pojawiły się sinice. Przynajmniej tak myślę, że to one, bo nie miałem wcześniej styczności z tym "glonem". Kolor zielono-niebieski. Łatwo schodzą z powierzchni, ale po roztarciu pomiędzy palcami mają zapach jak biomasa z filtra. W sumie nie mam 100% pewności, że były to sinice, ale bez mojej ingerencji same zniknęły po około 2 tygodniach. Zmiany jakie się pojawiły wewnątrz, to dorodna Vallisneria Gigantea, którą dostałem od znajomego. Wrzuciłem na próbę, jak przetrwa, to fajnie, jak nie przetrwa, to też fajnie :P

Nowe nabytki w postaci D.Compress i N.Livi rosną w niesamowitym tempie. Compress już dogonił największego Crabro, Livi jest już wielkości samca Chipokae. Karmię jak dotychczas, ale dodałem do diety mrożone krewetki i Tropical Carnivore Africa. Dwoma ostatnimi karmię z ręki tylko drapole, ciapki i crabro. Saulosi nie dostaje tego pokarmu. Ryby w bardzo dobrej kondycji. Czasami pojawi się jakaś obgryziona płetwa, czy wyrwana łuska, ale goją się super szybko i nie dzieje się nic niepokojącego. Drapole spowodowały, że żaden narybek nie ma szans na przeżycie. Cel został osiągnięty ;) 

Czekam jeszcze na samca P.Williamsi i na tym kończę temat obsady. Pozostanie ewentualne pozbycie się nadmiarowych samców jeżeli zaistnieje taka potrzeba.

Zdjęcie poglądowe. W weekend biorę się za odessanie nadmiarowego piasku i przeniesienie cyrkulatora w mniej widoczne miejsce.

20211028_174448.thumb.jpg.aeaa5d2177752d9e8728d0797994d02d.jpg

Pytanie do @Bartek_De i @aurban6 Jakiego producenta i jakie dokładnie diody używaliście do budowy lampy u @Merlot? I drugie pytanie, jakich diod użyliście do efektu księżycowego światła? No i 3 pytanie. Na taki zbiornik oświetlenie w 3 strefach, lewa, środek, prawa, ile diod użyć per strefa?

• Lubię to 6
Opublikowano
18 minut temu, bojack napisał:

Pytanie do @Bartek_De i @aurban6 Jakiego producenta i jakie dokładnie diody używaliście do budowy lampy u @Merlot? I drugie pytanie, jakich diod użyliście do efektu księżycowego światła? No i 3 pytanie. Na taki zbiornik oświetlenie w 3 strefach, lewa, środek, prawa, ile diod użyć per strefa?

Nie pytaj się tylko zamawiaj gotową lampę od nich. 😁

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Proszę zdjęcia pod pokrywą. Ja mam zrobioną ramkę z profilu do płyt kartonów gipsowych. Daję to możność przesuwania lamp jak się chcę . Na zdjęciu światło ustawione na 50%
    • Super opisane, wygląda na łatwe do zrobienia. @jaras można prosić o zdjęcie już zamocowanych do pokrywy?
    • Fajny prosty opis jak to ogarnąć, dzięki @jaras 👊 @Bartek_De Bartku może przydałoby się przypiąć ten poradnik w dziale DIY, żeby nie zaginął w przepastnych zasobach naszego forum? 
    • Kurczę, teraz wygląda to na banalnie proste... Nie wiem gdzie ja zabrnąłem w internecie, że wydawało mi się to skomplikowaną pracą elektryczną  Cena też w sumie minimalna. Chyba pomimo nowej lampy na modułach, w niedalekiej przyszłości zrobię sobie też takie dwie sztuki dla porównania  Dzięki @jaras za taki "łopatologiczny" schemat 🍻
    • Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.