Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam końcową wersję ułożenia kamieni. Zróżnicowałem odrobinę konstrukcję przód-tył, żeby było czuć większą głębię, zdjęcie tego trochę nie oddaje, bo zlewają się kamienie, ale jest tył i przód kamieni. Nic już nie zmieniam, jutro wchodzi do zbiornika - nie będzie łatwo :D Wkleiłem już dwa duże moduły, razem powinno dać fajny efekt ;) Mam też jeden fajny korzeń dla zbrojnika, dość duży, wejdzie z tyłu na środku w tej pustej przestrzeni. Jak gdzieś będą jeszcze dziury, to będę wklejał moduły ;)

maka_maka_9.thumb.png.718134a52e3d2c7b3e2d000a00b0ad5e.png

• Lubię to 6
Opublikowano

Kamienie wjechały do akwarium. Jest odrobinę inaczej niż w planach, ale chyba ok. Pomimo gabarytów i ciężaru poszło łatwiej niż przypuszczałem. Zostało dno i reszta modułów, modułów będzie jednak więcej niż przypuszczałem więc czeka mnie jeszcze trochę pracy.

Jednak dobry plan, to podstawa. Jak jest plan, to już połowa sukcesu ;) Poniżej dwa zdjęcia z różnym balansem bieli. To pierwsze bardziej prawdziwe - takie mam aktualnie oświetlenie.

IMG-20210618-WA0000.thumb.jpg.53c9dc5c2688db80510f71aa92232717.jpg

IMG-20210618-WA0001.thumb.jpg.05577fe7126a70fdd768949eff963ab0.jpg

• Lubię to 9
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Udało mi się dzisiaj uruchomić filtrację... ciężki był to dzień, ale koniec końców jest sukces. Zostało mi zmienić dwa węże, poza tym wszystko bangla. Woda po godzinie filtracji wygląda już dużo lepiej. W tym tempie jutro będzie czysto.

Przepływ wody przez cały system z pompą 5000l/h jest wyjątkowo dobry. Poniżej filmik przy ustawieniu pompy na 50%. Jak obczaiłem, że nie jest na maxa, to już woda była dolana do końca.

• Lubię to 4
Opublikowano
On 7/16/2021 at 8:30 PM, bojack said:

nie idźcie w zgrzewane pp-r. To był błąd

Powód? Za dużo miejsca na grube rury/złączki i słabe podejście narzędzi (zgrzewarki)?

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, r10 napisał:

Powód? Za dużo miejsca na grube rury/złączki i słabe podejście narzędzi (zgrzewarki)?

Wszystko to co wymieniłeś. Wymiary kształtek, gimnastyka z podejściem ze zgrzewarką. Zeby uzyskać odpowiednią średnicę wewnętrzną musiałem zamówić rury pn10, które też są problematyczne - ciężko je ciąć, bo się gniotą, ciężko je zgrzać, bo odrobinę za mocno nagrzane w momencie łączenia zawijają się na brzegach. W standardzie pp-r 32mm brak części kształtek dostępnych w pvc-u, np. nie ma łuków. Ogólnie dużo łatwiej byłoby to skleić i na pewno drugim razem tak bym zrobił.

8 godzin temu, triamond napisał:

Czy jak pompa chodzi na 100% to nie podrywa piasku ? Czy falownik jest potrzebny ?

Pompa na 100% mocy robi delikatny wir przy zasysie, co mi się podoba, bo będzie dobrze zamiatać brud. Piasku nie podnosi, bo mam gradację 0,8-1,2 zmieszane 50/50 z 1,2-3,0. Ze względu na długość zbiornika i ilość dużych kamieni falownik niezbędny, bo po drugiej stronie akwa ruch wody znikomy. Ale pompa 5000l/h + falownik 13000l/h powinny robić robotę na tyle, żeby nigdy nie trzeba było sprzątać dna ;)

Problemy jakie mam jeszcze do rozwiązania, to wymienić węże pompa - filtr cisnieniowy, bo obecne są zbyt twarde, żeby ładnie rozłożyć je w szafce. Druga sprawa to głośność k1, przy pompie na 100% mocy jest to uciążliwe. Albo zrobię prowadnice wody w filtrze (tak jak wcześniej sugerowałeś), albo wyciszę filtr styropianem lub czymś podobnym, albo poczekam niech filtr trochę zarośnie, ruch k1 w filtrze jest ponad program :D słychać jak wszystko grzechocze :)

Muszę też zdobyć jakaś kuwetę o wymiarach  110x55, żebym mógł sobie w przyszłości spokojnie pracować na korpusach bez żadnych misek itp. Będzie to też zabezpieczenie na wypadek rozszczelnienia pompy, itp.

Kojarzycie może, czy taka kuwetę da się gdzieś zamówić na wymiar?

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, r10 napisał:

W wolnej chwili wrzuć zdjęcie rafinerii... ;-).

Spoko, ale najpierw muszę to uporządkować - wymienić węże.

Opublikowano

Znalazłem taka wanienkę/kuwetę jakiej potrzebuję - jeden problem z głowy ;)

Powiedzcie mi, czy to możliwe, żeby biologia wystartowała w 4dni? W kranie mam no3=0, w akwa mam już no3=1, nh4 i no2 zero. Nie przerzucalem jeszcze ceramiki i nie płukałem gąbek że starego zbiornika. Wrzuciłem tylko sporo karmy i jednego helmeta :P

Jakoś wydaje mi się to niemożliwe, żeby już ruszyła biologia, ale skąd no3?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.