Skocz do zawartości

Dziwny osad na wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z kolei uwazam ,ze film to baredzo wyrazny znak ze z akwa jest "cos" nie tak - a zaawansowane stadium ( u Ciebie mi to wyglada na 2cm kurzu, na ktorym mieszkaja roztocza i inne paskudztwo) jest jzu czyms bardzo neibezpiecznym.

Walsnie w taki sposob, przez niedotlenienie wody moze zaczac sie zakwit akwa, moga pojawic sie roznego rodzaju beztlenowe historie(na plaszczu) badz z okazji wysokiego NO3 uaktywnic sie bakteria sinic.

Film, malutki czy wielki, zawsze nieporzadany, rozne sa jego przyczyny, ale nigdy nie jest czym co moze byc w akwa tolerowane.

Wyjatek moze stanowiuc AKWA otwarte, ktorego powierzchnia wody nie jest oslonieta od kurzu..

Opublikowano

Tak jak mówisz.

Ale nie film jest niebezpieczny tylko brak dostępu tlenu co w konsekwencji moze doprowadzić do wymienionych przypadków.

Natomiast napewno film nie jest czymś świadczącym o nieporządanych rzeczach w akwarium, pozostaw na kilkanaście godzin powierzchnię bez ruchu i sam stwierdzisz ż takie samo coś masz u siebie, jest to naturalne dla ryb nieszkodliwe aczkolwiek niepożądane i wystarczy zrobić mały młynek na powierzchni wody i juz tego nie będzie.

Oczywiście jak się taki kożuszek zrobi to również osiada na tym kurz i inne syfki co również nie jest korzystne dla zdrowia naszych rybek.

Opublikowano

No dokladnie jak piszesz Yaro, nie chodzi mi o sam film a jedynei o przyczyny jego powstania i ewentualne skutki , te moga byc nieciekawe.

Oczywiscie, weim o tym, ze woda bez ruchu = film, ale, ja pisze o normalnych akwa, gdzie filtracja dziala 24/h.

U mnie film pojawia sie od czasu do czasu, razem z okrzemkowanymi rosinami, co jest dla mnei np znakiem wysokiego poziomu NO3/ przerybienia, lub przekarmienia..

Film bakteryjny to dla mnei cisza przed burza (taka lajtowa:P)

Opublikowano

a co powiecie, ze sa ryby ktore ten film bakteryjny "zjadaja" ?? Moze akurat nie pielegnice ale takie np. juz molinezje lat nascie temu byly skutecznym niszczycielem filmu w akwa jakie posiadalem....

I wcale nie koniecznie musi byc on oznakiem podwyzszonego NO3 i kataklizmu w zbiorniku...

Ot po prostu tworzy sie na powierzchni ktora nie ma ruchu, w naturalnych zbiornikach czesto mozna to spotkac -- co wcale nie oznacza, ze miejsce jest wymarle i nic tam nie zyje, w naszych zbiornikach moze to byc powodem problemow z natlenieniem i przyducha, dwa dochodza jeszcze zwykle estetyczne wzgledy. Ale glownie to chodzi o przyduche i stad wszelakiego rodzaju skimmery, deszczownie etc. etc.

Opublikowano
w naszych zbiornikach moze to byc powodem problemow z natlenieniem i przyducha

No dokladnie i to tym mowa...

Nikt tez nie pisze ,ze to kataklizm, mowie jedynei o swoim zbiorniku, w ktorym mimo sporego napowietrzenia (ruchu tafli) film pojawia/pojawial sie z powodu podwyzszonego NO3 (mialem za duzo ryb) jak i przedawkowania pokarmowego.

Film, nie jest objawa katastrofy, ale tak jak powiedzialem niewlasciwego funkcjonowania zbiornika i nie ma co o tej kwestii nawet dyskutowac.

Jasne, ze w otwartych akwenach moga zdazy sie miejsca gdzie ruch wody jest bardzo znikomy, ale nei w Naszych akwariach - bo tak juz jest.

Podkreslam, sam film nie jest niebezpieczny, za to jego skutki, jak sam o nich mowisz przyduch itp moga juz byc.

Jasne, zdazy sie film w kazdym zbiorniku - bo jest to normalne, ale zawsze sa ku temu jakies powody - za wysokie NO3/za slabe napowietrzanie/przekarmianie itp.

Opublikowano
Ja z kolei uwazam ,ze film to baredzo wyrazny znak ze z akwa jest "cos" nie tak - a zaawansowane stadium ( u Ciebie mi to wyglada na 2cm kurzu, na ktorym mieszkaja roztocza i inne paskudztwo)

Na szczeście tylko tak wyglądało :) faktycznie było grubo ponizej 1mm . Po wystartowaniu wewnetrznego filterka dzisiejsze odwiedziny potwierdziły , ze wszystko jest ok .

Natomiast w sumpie nadal sie to cos trzyma - tam nie ma ruchu wody :(

Kazałem zbierac to co wieczór bo nie mam pomysłu jak sie tego tam pozbyc .

Opublikowano

Sump oczywiscie jest nakryty szyba z tym, ze nie szczelnie bo to hydraulika wystaje od podmiany wody , to to , to tamto :) Ale ok 90% powierzchni jest zakryta . Poza tym tak jak pisalem - calosc stoi w nieuczeszczanej czesci mieszkania ( ale kurz jak znam zycie i tak sie unosi, tyle ,ze pewnie mniej ) .