krisq75 Posted April 18, 2008 #1 Posted April 18, 2008 Witam, dzis 30 min temu uratowalem przed eutanazja mlodego rdzawego (chyba to rdzawy) rybka ma tak ze 4cm. Pan chcial ja oddac w sklepie a oni nie chcieli trzymal ja w sloiku (po ketchupie) no i stwierdzil ze ja wyrzuci bo mu syn to przynosl od kolegi Uprosilem sprzedawce w sklepie zeby mi nalal wody z akwa z pysiami i dal worek (skasowal mnie 1PLN) z powietrzem i tak tez sie stalo. Rybke mam w domu w tym worku wstawilem ja do akwarium. I tu jest problem moje akwa ma dopiero 11 dni i parametry No2 mniej niz 1 i spada No3 20 PH 8,0 wiec sie boje czy nie zabije tam rybki. Mam tez 2 wyjscie 30l zbiorniczek z molinezjami No2 0 No3 10 PH 7,3 Ale tez sie boje Nie wiem co zrobic co lepsze Ale co mialem zostawic ta rybke??? W tym sloiku?? Pomocy? A w tym dojrzewajacym do dzis lalem Nitrivec i zbrojnik tam siedzi sobie. czekam na posty doswiadczonych kolegow.
M_sobo Posted April 18, 2008 #2 Posted April 18, 2008 Straszne co napisałeś, ale prawdziwe, wpuść tego pysia do dojrzewającego akwa, choć NO2 jest wysokie, powinien daę radę, albo może skombinuj mały akwariumek, nalej wody a akwarium z molinezjami, podłącz jakąś pompeczkę i te 1,5 tygodnia tam przeżyje.
krisq75 Posted April 18, 2008 Author #3 Posted April 18, 2008 Dzieki za reakcje Msobo a moze jeszcze jakies pomysly?
mars Posted April 18, 2008 #4 Posted April 18, 2008 dawaj ją do dojrzewającego - przy okazji bedzie starter
makok Posted April 18, 2008 #5 Posted April 18, 2008 jak siedzi zbrojnik to i pyś przeżyje... tylko mu szoku potransportowego nie rób... ja bym zrobił małą max 10% podmianę (wydłuży to dojrzewanie ale trudno) i przez 2h zrównywał parametry wody z tymi w akwa poprzez dolewanie do woreczka.... i dopiero po takim okresie bym wpuścił... ale licz się z tym że może Ci się nie udać... nie wiadomo ile ta ryba w tym słoiku siedzi i jaka była jej kondycja przed.... :roll:
M_sobo Posted April 18, 2008 #6 Posted April 18, 2008 Krisq lepiej nie wpuszczaj tego pyśka do dojrzewającego zbiorniczka bo nie wiadomo skąd pochodzi i czy jest zdrowy, lepiej daj go do osobnego akwarium i zapodaj mu mini kwarantannie, tak będzie bezpieczniej i lepiej, szkoda ryzykować w świeżym akwarium jakiegoś choróbska i narażać przyszłą obsadę.
makok Posted April 18, 2008 #7 Posted April 18, 2008 przy zrównywaniu parametrów bym do woreczka dodał MFC i/lub costapur + jedną tabletkę metronidazolu taka supermini kwarantanna
krisq75 Posted April 18, 2008 Author #8 Posted April 18, 2008 Rybka wyladowala w dojrzewajacym (corka placzac pomogla w podjeciu decyzji) wyglada na zdrowa jest zdezorientowana ale to normalne troche przeszla. Dzieki wszystkim za odzew dam znac co i jak.
sision Posted April 18, 2008 #9 Posted April 18, 2008 Zobaczysz jutro, co będzie. Ryba trochę się uspokoi, bo sama w strachu. Trochę ją podkarmisz, zobaczysz, co wyjdzie. Może dostała u jakiegoś młodego "akwarysty" w zbiorniku, no i przestała się podobać, więc do kibla....
krisq75 Posted April 18, 2008 Author #10 Posted April 18, 2008 Juz po kilku godzinach odrzyla pojadla troche sprulinki. A moze ktos mi powie czy to pan czy pani ten moj/moja ocalala? zaraz zamieszcze fote w galerii.
Recommended Posts