Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o zaadoptowaniu filtra ciśnieniowego do oczka wodnego, jako biolog do dużego akwarium?

Ceny dużych kubełków przerażają, narurowa filtracją bilogiczna jest mało wydajna względem ilości zajętego miejsca i problematyczna w eksploatacji.

Pomyślałem, żeby zrobić filtr w oparciu o pompę obiegową, gdzie miałbym 3 sekcje:

1. 4x korpus jako filtracja mechaniczna 

2. 2x korpus jako ew. filtracja chemiczna

3. Np. taki filtr do oczka jako filtracja biologiczna https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/aqua-nova-npf-20-uv-filtr-cisnieniowy-z-lampa-uv-do-oczka-wodnego-967 gdzie wszystkie gąbki bym usuną i zrobił mieszankę matrixa i pociętych gąbek i wypełnił 1/2 filtra. 

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Opublikowano

Projekt zawiesiłem, zamówiłem akwarium z bocznym, zewnętrznym panelem filtracyjnym, ale filtr do oczka powinien dać radę. Teraz dojrzewa w nim K1... a ja czekam na zbiornik. Na forum o Tanganice ktoś ma takie rozwiązanie od 2017r.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, triamond napisał:

Teraz dojrzewa w nim K1... a ja czekam na zbiornik. Na forum o Tanganice ktoś ma takie rozwiązanie od 2017r.

Elegancko, najważniejsze dla mnie, że przeprowadziłeś test szczelności. Intuicja podpowiada mi, że będzie to działać idealnie. Są też filtry do oczka w dobrych cenach gdzie są 3 wyjścia. Trzecie jest do czyszczenia filtra bez otwierania - zmienia się kierunek przepływu wody przez media. Myślę, że dzięki temu będę mógł nie zaglądać do niego przez kilka lat. Jutro wjeżdża stelaż i zbiornik, będę mógł sobie przemierzyć dokładnie ile mam miejsca na filtrację i działam ;)

Jakie złoże K1 kupowałeś? Gdzie?