Skocz do zawartości

Zbrojniki, ślimaki, krewetki filtrujące z pyszczkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Likwiduje amazonkę i idę w Malawi. Skalary i inne ryby łatwo sprzedam/oddam. Możliwe że zostaną mi ślimaki (tylomelanie) , krewetki filtrujące i zbrojniki (Loricarie). 

Czy wyżej wymienione gatunki zwierząt dadzą radę chwilowo z młodymi pyszczkami? 

Oczywiście docelowo wszystko robi OUT (pomyślę tylko czy ślimaki zostawić) bo nie uznaje takich mixow. Nie wiem tylko w jakim czasie znajdę odpowiednich kupców dlatego też to pytanie. 

Opublikowano

Tylomelanie zostaną poobgryzane i ostatecznie zjedzone. Zbrojniki o ile parametry wody będą pasowały, to życie będą miały ciężkie, ale dadzą radę (mimo wszystko nie polecam). Krewetki nie wiem, ale zakładam, że w podobieństwie do ślimaków zostaną potraktowane jako pokarm.

Opublikowano
2 minuty temu, freelanc3r napisał:

Nawet takie małe pyszczaki będą bezlitosne?

Małe będą ciekawskie i poobgryzają czułki na pewno u tylomelani. Prędzej, czy później ślimaki padną i będą gnić, albo zostaną zjedzone.

Zbrojnik sobie poradzi, ale na pewno będzie prześladowany.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Podłącze się pod temat bo mam podobny problem a mianowicie 9letniego glonojada ma z 18cm czy da radę w malawi?

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Glonojady to twardzi zawodnicy, ale nie będą miały łatwego życia.
Przy non-mbunie będą miały statystycznie łatwiej, niż przy mbunie (oczywiście wszystko zależy od konkretnych gatunków, liczbie kryjówek, wielkości baniaka). Zbrojniki radzą sobie z pawiookimi, cytrynówkami, czy flowerhornami. I nie raz widziałem jak gibi ganiał sporo większą pielegnicę po baniaku, bo ta wykazywała zbyt duże zainteresowanie nim. Z drugiej strony, pyszczaki z Malawi trzymamy w mniejszych lub większych haremach i tu może nastąpić efekt skali... Gdy wrogów kupa, i Herkules dupa. 😉

Pzdr. Rysiek

Edytowane przez rysib
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli mowa o zbrojniku to tak jak wyżej kolega napisał, są to twarde ryby. Kiedyś nawet wyjmując zbrojnika z akwarium ( ok. 14 cm) skaleczyłem się o jego ostre łuski. Krzywdę jest mu ciężko zrobić, a czy będą mu pyszczaki dokuczać to już sam zaobserwujesz. W razie czego zawsze będziesz mógł zareagować, bo nie wykończą go w jeden dzień. Rozumiem, że nie chodzi Ci o glonojada syjamskiego, te są znacznie delikatniejsze.

Edytowane przez Jelonek
  • Lubię to 1