_Darek_ Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dzień dobry. Od kilku tygodnie walczę z sinicami, niestety bezskutecznie. Usuwałem je mechanicznie, zaciemniałem zbiornik na 5 dni i nic. Efekt był, ale chwilowy. Po kilku dniach sinice powracały. Parametry wody mierzone regularnie w tym PO4 i wszystko w normie. Mam lek, antybiotyk o nazwie Davercin - 16 tabletek - substancja czynna węglan erytromycyny, 1 tab. 250mg. Chciałbym go zastosować przez 6 dni z dawką 2,5 tabletki dziennie. Akwarium 200l. Proszę o pomoc czy dawkowanie jest w porządku. Pozdrawiam Zdjęcia sinic:
_Darek_ Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dodam tylko, że szukając rozwiązania problemu sinic natknąłem się na tzw. współczynnik Redfielda. Tylko zastanawiam się czy ma on zastosowanie do wody słodkiej, czy wyłącznie słonej. Wynika z kalkulatora, źródło: https://reefhub.pl/wspolczynnik-redfielda-zegnaj-cyjano/
zolf Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Jednym ze sposobów pozbycia się sinic jest lampa uv-c. Tez zastanawiam się nad kupnem ale tak zapobiegawczo jak na razie. Co dodawkowania leku nie pomogę Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez zolf
_Darek_ Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor #4 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Z uwagi na brak odpowiedzi podzielę się moimi spostrzeżeniami z kuracji Davercinem Akwarium: 200l Dawkowanie: 2 tabletki dziennie przez 6 dni. Podawane wieczorem, po zgaszeniu światła. Tabletki rozgniatałem i mieszałem w szklance w wodze z akwarium. Zbiornika nie zasłaniałem, w dzień światło świeciło bez zmian. Efekt. Sinice piątego dnia ustąpiły w całości, dodatkowo - niestety - zielone glony również wymarły. Wodę podmieniłem ok 30 - 40% 6 dnia. Aktualnie mija tydzień po kuracji i sinić póki co nie widać. Podczas kuracji żadna ryba nie ucierpiała. 1
Rekomendowane odpowiedzi