Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jednak nie sądzę, by epatowanie tego typu fotami na forum było najszczęśliwszym posunięciem - mogę sobie wyobrazić, że po takiej sesji, delikwent przymierzający się do założenia akwarium Malawi (nawet niekoniecznie z Demasoni czy innymi podobnymi zabijakami), temat sobie odpuści i przerzuci się na spokojniejsze paletki.

Więc właśnie dlatego powinno się umieszczać takie zdjęcia, jeżeli kogoś to przeraża i nie pogodzi się z takim widokiem niech od razu zajmie się paletkami, a nie wydaje pieniądze na ryby które potem patrzy jak sprzedać bo uważa ze to nie to co chciał.

Opublikowano
ja podobne perypetie przechodziłem np. z maigano

EE.... to one też się zabijają :? ???

Oczywiscie, nietylko one, Yellowy, Rdzawy, Trewcie i inego rodzaju pielegnice, nawet male spokojne ryby czasem sie pobija.

Jest to fakt, z ktorym musimy si epogodzic zakladajac akwa z pielegnicami czy to afrykanskimi, azjatyckimi czy amerykanskimi takie rzeczy sie zdarzają..

Opublikowano

wątek jakby dedykowany dla mnie, gdyz jestem początkującym malawistą, trzymam demasony na 120 l i choc wiedziałęmm że sa to ryby o silnej agresji wewnątrzgatunkowej, to jednak ta historia jest dla mnie nieco szokująca...

moje maluchy póki co czasem sie troche ścigaja po akwarium, ale bez ekscesów...

w jakim wieku ich agresja zaczyna przybierac takie rozmiary?

Opublikowano

Arbitro dokładnie, trzeba pokazywać... :P

jak ktoś nie akceptuje to gupiki w ogólnym i do widzenia... po co ma zakładać malawi i się stresować potem :wink:

ja jednak celowo napisałem że nie polecę do 120cm którą jest typowa 240-tka z 3 gatunkami...

polecę za to z chęcią do bardziej nietypowego 150x40x40 - też 240L (ale jedno-, dwugatunkowo)

bo nie pływają pod powierzchnią, ale za to urządzają długie gonitwy...

powiedzmy sobie otwarcie kocham demasony

podobają mi się najbardziej ze wszystkich mbuna

i gonitwy które urządzają mimo niebezpieczeństwa są tak spektakularne że przyciągają oko...

jeśli jakaś od czasu do czasu tak oberwie - to trudno - ryzyko wliczone...

dlatego myślę że trzeba by je trzymać w stałym składzie 15szt minimum...

Opublikowano
ja podobne perypetie przechodziłem np. z maigano

EE.... to one też się zabijają :? ???

Oczywiscie, nietylko one, Yellowy, Rdzawy, Trewcie i inego rodzaju pielegnice, nawet male spokojne ryby czasem sie pobija.

Jest to fakt, z ktorym musimy si epogodzic zakladajac akwa z pielegnicami czy to afrykanskimi, azjatyckimi czy amerykanskimi takie rzeczy sie zdarzają..

Najbardziej szokujący widok który mnie spotkał w związku z rybami z Malawi dotyczył teoretycznie najspokojniejszych yellow. Samiec dominant tak jeździ po słabszym samcu że mimo 450-ki obgryzł mu ogon na tyle że do zagonienia dolaczyły się inne ryby bo bojka zawsze prowokuje pysie do dożynanki. Ryba pływała u szwagra z czasem miała tak mocno wygryzine mięsko, ze w ogonie było widać ... ości. I co ... rybę uratowałem odrosła co do milimetra. Takie opowieści mogłaby przekazać duza część malawistów. To silne pielęgnice obojętnie maingano, yellow czy rudzik mogą krzywdzić i nie zmienimy tego. Musimy odpowiednio szybko reagować i ten sam morderca po wyjęciu źródła jego agresji potrafi latami być spokojna rybą. Wiedza i doświadczenie to coś co jest potrzebne aby zminimalizować ryzyko oglądania tak wyglądającego demasoni.

Opublikowano

trzymam juz troche "demasony"; dochowalem sie juz calkiem sporej ilosci potomstwa i moge potwierdzic, ze wojna to ich naturlane srodowisko; juz jako bajtle po 1-1,5 cm caly czas sie "skubia" w kotniku...

u mnie p. Demasoni podporzadkowal poltora razy wiekszego M. Johanni w 1 dzien...

oczywiscie zalecam 150cm... i dobrana - nie dajaca w kasze dmuchac - obsade...

Opublikowano

niewesołe te fotki makoka :? wolałbym takich widoków u siebie nie mieć, ale na pewno się doczekam, tym bardziej, że baranków do obsady nie wybrałem. Kiedy agresja narasta w akwa tak, że mogą posypać się trupy? Pół roku? Rok? Da się to w ogóle uogólnić?