Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!!!!!!!

Chce zrobić sam tło i chce do jakiegoś materiały poprzyklejać kawałki jakiś skał.Do czego mógłbym poprzyklejać skałki do jakiego materiału aby nie popsuło się i nie wydzielało żadnych substancji.Co powiecie na steropian.Pozdrawiam

Posted

Mati możesz na styropian, możesz na plexi, zależy jeszcze jakie kawałki tych skał chcesz poprzyklejać, jak jakiś łupek to śmiało do plexi klej, a najlepiej nic nie przyklejaj tylko zrób tło z CR-u :D

Posted

Ja bym nie kleił na styropian. Ma on strukturę kuleczek (co chyba wszyscy wiemy :D ). Jeśli przykleisz do niego skałki/kamienie, to mogą one później odpaść pod swoim własnym ciężarem, bo struktura styropianu zostanie przerwana. Taki spadający kamień może Ci przysporzyć sporo kłopotów. Lepiej klej na spienione pcv :wink:

Posted

I styropian i plexi doskonale się do tego nadają.

Co do podanego linku nie ma tam nic o przyklejaniu skałek tylko o robieniu skałek z pianki.

Wydaje mi się że tło to chyba najtrudniejszy temat związany z biotopem Malawi -może być tło kupione, może być BTN, tło z CRsitu i pewnie inne pomysły tak naprawdę trudno coś wybrać by wszystkim się podobało, więc poczytaj forum i wybierz coś dla siebie - czy ma to być murek "księdza Ignacego" czy jeden blok z piaskowca - to Tobie sie ma podobać.

Posted
Ja bym nie kleił na styropian. Ma on strukturę kuleczek (co chyba wszyscy wiemy :D ). Jeśli przykleisz do niego skałki/kamienie, to mogą one później odpaść pod swoim własnym ciężarem, bo struktura styropianu zostanie przerwana. Taki spadający kamień może Ci przysporzyć sporo kłopotów. Lepiej klej na spienione pcv :wink:

Ja miałem przyklejone łupki do styropianu i trzymało przez 5 lat i nic się nie działo, Wszystko zależy oczywiście od tego co chcemy przykleić do styropianu. Łupek spokojnie da radę , duze skały mogą się oderwać.

Posted

Wszystko zależy oczywiście od tego co chcemy przykleić do styropianu. Łupek spokojnie da radę , duze skały mogą się oderwać.

To miałem na myśli :wink: zbyt skrótowo to ująłem. Łupki są lekkie, to pewnie wytrzymają, ale jak sam piszesz, gorzej może być z innymi, cięższymi kamieniami. Ja bym dmuchał na zimne i użył plexi

Posted

A to są rodzaje twardości styropianu?! Chhyba nie... Omijaj tylko szerokim łukiem takie z brązowymi plamami (Brudne) bo zawierają środek grzybobójczy.