Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zakładam poraz pierwszy akwarium z Biotonem malawi trochę poczytałem, rozmawiałem z ludźmi który prowadza takie akwaria lecz potrzebuje więcej informacji jak to zacząć.

Kupiłem zbornik 450l 

Piasek dedykowany do malawi

Zestaw testów  bakretie 

Sprawdziłem parametry wody jaka ma w kranie są ok.

Zakupiłem filtr zewnetrzny AQUA NOVA NCF-1500

plus prefiltr HW-603A

do tego bioceramike, i inne wkłady biologiczne.

zastanawiam się czy jeszcze kupić filtra 

HW 304A 2000l/h i zastosować go jako filtr mechaniczny.

Zastanawiam się czy taka filtracja w takim zborniku wystarczy czy dołożyć jeszcze coś?

Opublikowano

Skoro jesteś Świeżak to sprecyzujmy Twoją wiedzę.

Co to piasek dedykowany do Malawi 

Jakie masz testy

Jakie bakterie

Jakie parametry 

Co do filtracji , oprócz tego, że są pewne schematy to często jest to indywidualna sprawa, zależy od wielu czynników, np. od obsady

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak jestem nowicjuszem 

Piasek kwarcowy znalazłem na allegro  podobno nie podnosi parametrów Kh gh i ph dedykowany dla pyszczakow.

Testy mam firmy Tropical ( ph gh i kh)

Bakterie Prodibio BioDigest

Jeśli chodzi o parametry wody to

Kh 10

Gh 9-10

Ph 7.5-8

Opublikowano

Za drobny będzie pylic a Ciebie będzie szlag trafiał, że woda mętna. My stosujemy Kreisel lub zwykły piach że żwirowni o różnej gradacji (najlepiej wygląda). 

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Pięć razy się zastanów zanim kupisz piasek koloru białego. A to , że nie podnosi pH to nie jest zaletą. Na KH nie musisz zwracać zbytnio uwagi . Ja KH mam 20 . Nie  dotyczy ryb z odłowu . Poszukaj sobie na forum tematów w którym koledzy odchodzili od białego piasku. Oczywiście zrobisz jak chcesz  ale warto poczytać czemu niektórzy odstępowali od białego piasku w naszym biotopie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

Jestem jednym z tych którzy na początku wybrali biały piasek i mogę stwierdzić że był to błąd. Na początku jest ładnie i sterylnie ale z czasem coraz trudniej utrzymać jego czystość. Właśnie jestem po jego zmianie na piasek oraz żwirek różnej wielkości.

W zbiorniku 450l (150x50x60) wykorzystałem:

10 kg piasku kwarcowego 0,4mm-1,2mm

10kg żwirku 1,4mm-2mm

4kg żwirku 3mm-5mm

1kg żwirku 5mm-10mm

Tak wyglądał kiedyś biały piasek:

IMG_9652.thumb.JPG.fc3866f065ecf0c0cee80f2f5f5f700c.JPG.7d547564c23fb4ce07cdb7f150f02c50.JPG

A tak piasek ze żwirem:

IMG_1237.thumb.JPG.aa509eac89220b037fbce913eee383c2.JPG

• Lubię to 3
Opublikowano

A odnośnie filtracji czy wystarcz dwa kubełkowe plus jeden wewnetrzny filtry? Jeśli chodzi o obsadę to z tego co wiem pyszczakow powinno być dosyć dużo w akwarium. Wybrałem te filtry dlatego ze maja  spory przeplyw i maja duza obietosc.