Skocz do zawartości

Korzeń oraz GH i KH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i widać człowiek całe zycie się uczy :).

A tak to jest opierać swoją wiedze tylko na praktyce i na naszych testach.

Ja na dodatek do pomiaru używam również TDS-a ale on już pokazuje wszystkie elementy rozpuszczone w wodzie w jednostkach ppm, która również się zmienia w górę w przypadku używania sody.

Opublikowano

Dzięki wszystkim za informacje, widzę że wszystko trzeba będzie sprawdzić doświadczalnie na własnym baniaku. Dodam jeszcze pare razy sody i chyba wszystko się wyjaśni samo.

Opublikowano
widzę że wszystko trzeba będzie sprawdzić doświadczalnie na własnym baniaku.

zero doświadczeń na własnym baniaku, chyba ze nie ma w nim ryb i doświadczenie nie kosztuje zaadnej ryby zdrowia, wtedy to sobie eksperymentuj.

Każdy "malawista" powie Ci abyś dał sobie spokój z korzeniem.

Ani to pasuje a po drugie woda koloru herbaty lipton tee też niezbyt wygląda i pasuje naszym rybkom.

Opublikowano
widzę że wszystko trzeba będzie sprawdzić doświadczalnie na własnym baniaku.

zero doświadczeń na własnym baniaku, chyba ze nie ma w nim ryb i doświadczenie nie kosztuje zaadnej ryby zdrowia, wtedy to sobie eksperymentuj.

Każdy "malawista" powie Ci abyś dał sobie spokój z korzeniem.

Ani to pasuje a po drugie woda koloru herbaty lipton tee też niezbyt wygląda i pasuje naszym rybkom.

w/g mnie korzeń milca w jego baniaku jest wiodący i pasuje w 100% do biotopu...

ale nie, malawiści często nie będący nigdy nad malawi nie akceptują żadnych dowodów na obecność drzew w tamtym regionie...

jest tylko pustynia i jezioro... ale jezioro za murem, żeby aby nic nie "wpadło przypadkiem" :P

sądzę, że te obawy związane z włożeniem korzenia do baniaka to jakiś utarty, zupełnie niepotrzebny stereotyp... :wink:

pewnie wystarczy przy wkładaniu korzenia "używać głowy" i napewno da się go pogodzić z naszym jeziorem, bez potrzeby zmiany wody w "herbaciany szlak amazonki"

yaro, nie odbieraj tego jako ataku bezpośrednio na Ciebie... oberwało Ci się raczej rykoszetem po ataku na "zastoizm i konserwatyzm" :P

Opublikowano

tylko że korzeń milca to, z tego co pamiętam, jakieś konkretne drewno. I to chyba od gatunku drzewa zależy czy bedzie barwić wode czy nie . Poza tym nie zapominajmy że akwarium milca ma bodajże 500l

Opublikowano

Nie wiem skąd ten atak na mnie :shock: :D

nigdy nie używałem w swoich postach dogmatu że nad jeziorem Malawi nie ma drzew - przeglądajac książki Ada na wielu zdjęciach widać drzewa, po drugie majac Ps. Acei wiem ze w naturze żeruja one właśnie w pobliżu wpadajacych do jeziora drzew. Pomimo tego że w akwariach jakie miałem zawsze miałem korzenie bo musze przyznać ze jest to jeden z najbardziej podobajacych mi się elementów wystroju akwarium wiem ile kłopotu sprawia w zbiornikach naszego biotopu, więc jeżeli widzę że ktoś pyta o korzeń w akwarium - dopiero zaczynajac przygodę z akwarystyką, każdy powinien zaczynać od stworzenia sobie komfortu jak najmniej kłopotów - pomimo mojego koserwatyzmu każdemu zaczynającemu przygodę z Malawi odradzę korzeń - a jako przykład podam siebie - jak poszukacie moich postów z poczatków mojego zakładania akwarium pisałem o korzeniu i w zwiazku z tym że miałem Acei chciałem korzeń aby było blisko do tego co te ryby mają w naturze, pomimo 720l dużego bufora, korzeń sprawiał mi kłopot w nim, wyleciał z akwarium kupiłem sobie inny podobno taki który nie zmienia parametrów wody, ale dalej walczyłem z niskiim pH.

Reasumując nie jestem przeciwko korzeniom w akwarium bo nie ma ich w j. malawi - jestem przeciwny im abyśmy nie szukali sobie dodatkowego kłopotu.

Opublikowano

Yaro tego korzenia nie wrzuciłem tak na churrraaaa, mimo tego że został zakupiony w sklepie a nie wyciągnięty z jakiegoś bagna to i tak wrzuciłem go wcześniej do wody i mi jej nie zabarwił. Co do obniżania pH przez korzeń to ile piszących tyle opinii, ale generalna konkluzja jest taka że może obniżać ale nie musi trza po prostu sprawdzić. A jak pisałem to sodą już wcześniej podnosiłem pH bo i tak mam za małe (7,4) a spytałem się jeszcze tutaj o parę kwesti w których miałem wątpliwości. A litraż też mam nie najgorszy bo 400L :D