Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie było mnie wczoraj, więc nie mogłem napisać nic w tym temacie, moja pierwsza obsada w 240 l właśnie składała się Saulosi i Hongi, w akwarium takim spokojnie trzymałem po 1 pięknie wybarwionym samcu z danego gatunku, Czester mogłeś mieć walkę w akwarium bo pisałeś ze szybko samiec Hongi chciał pozbawić dominacji Saulosi, u mnie od początku to Samiec Hongi rządził akwarium, miał swoją skałę z drugiej strony przy drugiej grocie swoją miał saulosi, akwarium w tej obsadzie miałem 4 lata i nie stało się nic przez ten okres co mogło by wzbudzać mój niepokój.

Zastanawiam się nad agresja ryb czy czasem włąśnie ta agresja równie często nie jest powodowana połączeniami z różnymi gatunkami i tak np Hongi z jednym gatunkiem będzie pokorny a z innym szatan. Moje hopngi z Saulosi przez tyle lat spokojnie spędziły swój żywot w moim akwarium i do dziś to połączenie bardzo mi się podoba.

No tak :)

zdecydowanie wolałbym, żeby w akwa był ład i porządek :)

Tego nigdy nie będziesz miał w 100% przy pyszczakach .

Opublikowano

No brakowało mi kogoś, kto miał to połączenie, tak też myślałem :wink:

A w akwarium nigdy nic nie wiadomo co może się stać. Można spojrzeć na to z innej strony, weźmy saulosi, czy on jest taki spokojny? Myślę, że czester może powiedzieć jak jego dominant potraktował rdzawego, takich przypadków jest wiele, więc nie można zakładać, że saulosi jest łagodny, a hongi agresywny, wszystko zależy od wielu rzeczy, wymienionych powyżej.

Opublikowano

A połączenie te zostało mi zaproponowane w 2003 roku przez sklep malawi, może się udało że wpuściłem je w tym samym czasie, jedyne co mogę jeszcze stwierdzić że znacznie gorzej może być gdybyśmy chcieli połączyc Hongi z Saulosi gdyby Saulosi było już wcześniej w akwarium i Saulosi będąc dominantem w akwarium próbował by utrzymać swoją dominację, u mnie od razy Hongi był górą i miałem totalny spokój w tym akwarium.

Opublikowano

A jakbym jeszcze bardziej zaczarował.

tzn wpuscił 5 gatunków:

wspomniane wyżej:

saulosi

acei

sprengerae

Greshakei

no i Hongi - muszę przyznać, że też mi się spodobały.

Tylko wtedy jakieś małe haremy ???

Opublikowano

Uważam, że będzie za ciasno. 5 gatunków, to dużo w 150cm. Wiem, bo mam i chcę w jak najbliższej przyszłości postawić większy baniak dla tych samych 5 gatunków. 4 gat. w zbiorniku 150cm to jest maxymalna opcja. Więcej bym nie dawał. Zwłaszcza, że masz w obsadzie Acei, Greshakei najmniejsze też nie są :wink: lepiej nie czaruj :D

Opublikowano

Napisz coś więcej o tych 150 cm,;) Jaka wysokośc (wspominałeś gdzieś o 60 cm), proste czy profilowane.

Mimo wszystko uważam, że 5 gatunków to zbyt dużo. Sam mam w tej wielkości akwarium 3 gatunki i jestem zadowolony. Jest w sumie 27 pyszczaków (że o 2 glonojadach nie wspomnę), które mają max 5 cm i uważam że to jest tłok. Jak podrosną, to na pewno będzie redukcja. Do ilu sztuk to się okaże, ale przy 3 gatunkach mam pole manewru.

Poza tym wymieniasz wśród obsady acei, a z tego co czytałem najlepiej prezentują i czujuą się one w większym stadku (może jakiś autorytet wesprze mnie w tym zdaniu,;). Salousi planujesz też obsadę wielosamcową, więc na pozostałe ryby - co pozostanie - 1+2? Chmmm... przemyśl to.

Odnośnie obsady jeśli miałyby zostac 4 gatunki to wyeliminowałbym salousi właśnie - jako najmniejsze i najsłabsze. Masz duże akwarium więc możesz trochę zaszalec, a salousi zostaw tym którzy mają 100cm ;]. Jeśli ten gatunek ma mimo wszystko zostac, to zrezygnowałbym z sprengerae. Decyzja oczywiście należy do Ciebie i zostaw te gatunki, które najbardziej Ci się podobają.