Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam krótkie pytanie na temat przygotowania wody do startu akwa. Czy zamiast ustrojstwa, można by wlać wodę do akwarium i uruchomić filtr kubełkowy na jakieś 24 godziny przed dodaniem biologii? W takim filtrze umieścic wkład z węgla aktywnego i np. z zeolitu. Po upływie 24g usunąć z filtra wkłady węglowy i zeolit, a włorzyć już docelowe gąbki i ceramikę. Wtedy dodać bakteri i zastartować zbiornik. Co o tym myślicie? Pozdrawiam Malawistów.

Opublikowano

Też powinno to zadziałać. Sama w sobie woda jak dobę postoi to powinna mieć już mniej chloru w sobie. Po przemieleniu całości wspomnianym węglem i zeolitem powinno być ok. Nie wiem czy doba starczy. Może dwie ? A bakterii bym nie żałował osobiście. Nawet w kolejnych dniach dodalbym kolejne porcje jakby wcześniejsza dawka trafiła na jeszcze kiepską wodę. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź. Na start mam bakterie tropical bacto activ oraz Tetra filter activ. Będę stosował obie. Czy wtedy brud z gąbki jest konieczny czy można na samych bakteriach ?

Edytowane przez Jelonek
Opublikowano
8 godzin temu, Jelonek napisał:

Czy zamiast ustrojstwa, można by wlać wodę do akwarium i uruchomić filtr kubełkowy na jakieś 24 godziny przed dodaniem biologii?

Jak najbardziej.

8 godzin temu, Jelonek napisał:

Po upływie 24g usunąć z filtra wkłady węglowy i zeolit, a włorzyć już docelowe gąbki i ceramikę. 

Można...tyle , że nie ma to sensu. Włóż od razu   docelowo gąbkę i ceramikę. Niech pochodzi z dwa dni  na zasadzie ulotnienia się ewentualnego chloru i jemu pochodnych a potem startuj już tak jak zamierzasz na bakterie.  

• Lubię to 2