Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam akwarium 200 l. Zalane miesiąc temu. Jakieś 1,5 tyg. temu No2 ostylowało w granicach 1 - 1,5.  Wrzuciłem ampułkę probido.

Teraz wyniki testów są następujące:

NH3 - 0

N02 - 0

N03 - 3

Czy jeśli NO3 nie powinno by wyższe. Z tego co wiem to bakterie przerabiają NO2 właśnie w NO3. W akwarium mam trzy rośliny anubiasy. Podmianek póki co nie robiłem.

dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, Michał_K napisał:

Z tego co wiem to bakterie przerabiają NO2 właśnie w NO3

Powinieneś również wiedzieć, że rośliny pochłaniają NO3. Poza tym jeśli nie masz jeszcze ryb, to NO3 nie ma z czego przyrastać.

Opublikowano

Masz świeże akwarium, na razie NO3 się nie przejmuj. Bardziej zwróć uwagę czy NO2 nie wzrasta, mierz je co trzy dni, a NO3 powiedzmy raz w tygodniu. Jak zauważysz wyraźny wzrost NO3 to możesz przestać mierzyć NO2 (pod warunkiem, że nie rośnie) i gdy NO3 dojdzie do 30 to zacznij robić podmiany.

9 godzin temu, Michał_K napisał:

Wrzuciłem ampułkę probido.

Mam nadzieję, że nie wrzuciłeś jej w całości?;)

• Lubię to 1
Opublikowano

15 pyszczaków saulosa, 10 rdzawych. Wpuszczałem stopniowo.15 saulosow wczoraj. Niestety popełniłem błąd i kilka ryb wpuściłem jeszcze przed górką NO2. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Masz świeże akwarium, na razie NO3 się nie przejmuj. Bardziej zwróć uwagę czy NO2 nie wzrasta, mierz je co trzy dni, a NO3 powiedzmy raz w tygodniu. Jak zauważysz wyraźny wzrost NO3 to możesz przestać mierzyć NO2 (pod warunkiem, że nie rośnie) i gdy NO3 dojdzie do 30 to zacznij robić podmiany.

Mam nadzieję, że nie wrzuciłeś jej w całości?;)

Oczywiście że w całości. Ale bez szkiełka 😜😂

• Haha 2