Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, ziemniak napisał:

Fajnie jak w nocy akwarium daje delikatną poświatę, ale...

Zobacz, czy to przyniesie efekt po dłuższym czasie, bo wcale nie musi tak być. Jak osiągniesz to, co chciałeś, wtedy znów spróbujesz włączyć ;)

Opublikowano

Brak oświetlenia nocnego chyba pomógł. Mam wrażenie, że płaty okrzemek odpadają od skał - jakby je helmety atakowały, których nie mam.

Problem mam dalej niestety z ocieraniem się ryb. Czasami jest to pojedyncze smyrnięcie o piasek, a czasami jak piłeczka pingpongowa 3-10 razy. Tylko o piasek. Dodatkowo chyba muszę pożegnać się z jednym demasoni. Ogólnie ryby są żwawe, zachowują się normalnie, podpływają jak pieski gdy ktoś pokaże się przy szybie.

ma2121.png.65f7dd1aed63eff78556b697076cf804.png

181946758_138885404920340_4448217341286807646_n.thumb.jpg.1850f827a70e338f0f681609521fba92.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, ziemniak napisał:

Problem mam dalej niestety z ocieraniem się ryb. Czasami jest to pojedyncze smyrnięcie o piasek, a czasami jak piłeczka pingpongowa 3-10 razy. Tylko o piasek. Dodatkowo chyba muszę pożegnać się z jednym demasoni. Ogólnie ryby są żwawe, zachowują się normalnie, podpływają jak pieski gdy ktoś pokaże się przy szybie.

Ta rana nie wygląda dobrze. Najlepiej gdybyś go odłowił do innego zbiornika i ewentualnie próbował jakiejś kąpieli, żeby oczyścić ta ranę. 

Co do ocierania, to zbiornik młody, widać jak rośnie tds. Dosypujesz coś do akwarium w celu podniesienia kh?

• Lubię to 1
Opublikowano

Już przestałem sypać. Ostatnio myślałem, że mogłem tylko sypać do KH 10. Głupia pokusa podbicia PH, które praktycznie zatrzymało się 6/7 kwietnia i nie chce iść w górę.

m21.png.bb38605631bba7fa2f7f07d0cffe4c38.png

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, ziemniak napisał:

Już przestałem sypać. Ostatnio myślałem, że mogłem tylko sypać do KH 10. Głupia pokusa podbicia PH, które praktycznie zatrzymało się 6/7 kwietnia i nie chce iść w górę.

Ph masz ok, jeżeli jest stabilne, to nic nie kombinuj. Zwróć uwagę, czy jak przestałeś sypać seachem malawi, to tds nadal rośnie, czy się ustabilizowal.

W jakim celu lejesz herbatane? Jakoś za dużo tego wszystkiego dodajesz. Karm rybcie, monitoruj parametry wody do czasu, aż wszystko będzie stabilne. Odłowu tego bidaka i jak będzie mu się pogarszać, to oszczędź mu cierpienia. Ryby mogą się obcierac z powodu zmian parametrów wody przez podawanie wielu składników dość często. Poza tym zbiornik jest nadal świeży, trzeba cierpliwie czekać. Jak przestaniesz sypać stabilizatory ph, a tds będzie dalej wzrastał szybko, to można zacząć podejrzewać, że coś jest nie tak.

• Lubię to 1
Opublikowano

Już się uspokoiłem i nic nie dodaje. TDS wzrasta jedynie przy dodawaniu "soli". Mierzone przed chwilą - 258. Microbe-lift chciałem tylko standardową kurację dać 2+2, ale ocierały się, więc przedłużyłem.

• Lubię to 1
Opublikowano
25 minut temu, ziemniak napisał:

Już się uspokoiłem i nic nie dodaje. TDS wzrasta jedynie przy dodawaniu "soli".

To bardzo dobrze. Ja bym dał trochę czasu, nic więcej nie dodawał do wody. Stale podmianki + cierpliwość, bez żadnego grzebania.

Najbardziej niepokojąca wydaje się być ta rana na boku demonka. Nie wygląda to dobrze. Pozostałe rybki poza obcieraniem ok?

Opublikowano

Wszystko w porządku. Tego demonka od wczoraj nie mogę znaleźć i jeszcze jednego msobo nie mogę się doliczyć. Mam nadzieję, że jeśli zdechły to nie będą psuć parametrów wody.

Podmiany wody robić już? Nawet jeśli parametry w normie?

Opublikowano
Godzinę temu, ziemniak napisał:

Mam nadzieję, że jeśli zdechły to nie będą psuć parametrów wody.

Będą psuć na pewno w jakimś stopniu. Chyba, że zostały zjedzone w całości - tak też może być. Monitoruj sobie parametry, jeżeli biologia nie jest jeszcze w pełni rozwinięta, to dwie śnięte ryby mogą mocno namieszać w parametrach.

Godzinę temu, ziemniak napisał:

Podmiany wody robić już? Nawet jeśli parametry w normie?

Podmianę zrób dopiero jak wzrośnie No3 do wartości około 20-30ppm. Wcześniej nie ma sensu. Chyba, ze zauważysz coś niepokojącego u pozostałych osobników. Ale wtedy dawaj tutaj znać i ewentualnie wrzuć dobrej jakości zdjęcia. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

NH3 - 0
NO2 - 0
NO3 - 12/15
PO4 - ok. 0,25 (na pewno fiolka pierwszy raz ma odcień niebieskiego)
TDS - 258 czyli bez zmian

Czyli skok NO3 i PO4. Zastanawiam się czy to wpływ dwóch czynników: wczoraj podałem kawałek krewetki, zapomniałem też włączyć falownika po karmieniu. Zorientowałem się po kilku godzinach gdy na piasku zaczęły pojawiać się kupy.

W każdym razie zaczęły pojawiać się w miejscu okrzemek zielone glony i mam nadzieję, że to nie sinice. Dodatkowo ryby zaczęły skubać skały, wcześniej tego nie robiły. Ocieranie dalej występuje, ale mniej i nawet jak kilka razy pod rząd to mam wrażenie, że mniej chaotycznie, bardziej spokojnie.

181805782_284567896553153_8836011267517945720_n.thumb.jpg.a48def65fbfe728c4a834db0766079cc.jpg

181828929_511555496705560_4690584781404546271_n.thumb.jpg.4e76e2fb731fd5f10ad634eb7de48b3b.jpg

182568115_879218545964383_5233330476202102367_n.thumb.jpg.0974882021548c53bf7e9db5def6846b.jpg

• Lubię to 2