Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, pablojogi napisał:

Chciałem bez odłowu ryb stopniowo to zrobić, myślisz że tak da radę?

Paweł.. ja nie myślę ,ze się uda. Ja jestem pewny bo sam tak robiłem i wiem co piszę. bez obaw:)

Rano nie będziesz już widział nawet skutków w postaci mętnej wody. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Paweł, nie ma co się bać o parametry. Ja przy starcie akwarium też miałem trochę "dojrzałego" piachu i tak jak Agnieszka napisała odsyłałem go przy podmianach. Teraz nie mam go prawie wcale a woda błysk więc nie ma co się za wiele szczypać😉 ale do meritum, nie bał bym się zbytnio i odessał bym to powiedzmy w dwóch podmianach (po drugiej dodając tego nowego)  i sprawa załatwiona. Ryby zrobią swoje i zmieszają już go po swojemu 😉

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mróz napisał:

ale do meritum, nie bał bym się zbytnio i odessał bym to powiedzmy w dwóch podmianach (po drugiej

Karol. A co daje odsysanie piachu w turach oprócz stresu dla ryb ?  A potem w turach dodawać piach? Zbędna zabawa w chwianiu biologią . Może jest to dobry sposób. Ja robiłem jednak raz a dobrze. 

Opublikowano
14 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Karol. A co daje odsysanie piachu w turach oprócz stresu dla ryb ?  A potem w turach dodawać piach? Zbędna zabawa w chwianiu biologią . Może jest to dobry sposób. Ja robiłem jednak raz a dobrze. 

Nie no pewnie Andrzeju masz rację. Osobiście też bym robił to na raz nawet bez żadnego odławiania ryb. Napisałem o dwóch turach bo widziałem że Paweł ma obawy 😉 Takie odsysanie piachu to na moje zero stresu dla ryb - nie jest to zmiana układu kamieni co wiąże się ze zmianą terytoriów. To taka zwykła podmiana z tym że z wodą leci piach. O chwianie biologią  bym się nie martwił, bo np akwaria @pozner, @BombeL, czy moje nie zawierające piachu nie są jakąś fikcją a jednak są stabilne. Paweł na pewno ma też filtr biologiczny który utrzyma to w ryzach.

• Lubię to 2
Opublikowano

Wg Mnie wymiana na raty nie ma sensu. Jeżeli posiadasz dojrzały zbiornik z wydajną filtracją, dno robi Tobie kilka procent przemian azotowych. Reszta dzieje się w filtrach. Natomiast częste, głębokie grzebanie w podłożu to tylko uwalnianie siarkowodoru i innych świństw  z przemian beztlenowych. Jak ruszysz to raz a porządnie. Stare podłoże staraj się wysysać z wodą, a nie zlewać wodę i wybierać potem. Wymień w połączeniu ze sporą podmianą wody, żeby usunąć  popłuczyny z głębszych warstw podłoża i tyle. Nic się złego nie powinno dziać. Często tak robiłem w roslinniakach. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Dziękuję za rady, piach będzie na dniach i biorę się za robotę, sfoce po klarowności wody i pokaże co porobiłem

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, pablojogi napisał:

sfoce po klarowności wody i pokaże co porobiłem

Pierwszych kilka godzin będzie woda mętna. Rybom nic się nie stanie. Rano  będzie prawie OK. Ale nie zapomnij o prodibio biodigest. Tyle ,że nie wlewaj do filtra a do akwa.

Opublikowano

Ogarnięte. Nawet całkiem fajnie przy szybie to widać, jak się woda wyklaruje to pokaże Wam efekt. Strasznie zasyfialy tego typu piach, płukania było w sumie na ponad godzinę, bakterie dodane, a jutro się okaże czy wszystkie ryby przetrwają. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2