Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zostawię tutaj mój wzór projektu turbo kaseciaka. Wszelkie uwagi i podpowiedzi nie tyle co wskazane, ale nawet pożądane. Robione na podstawie wzoru turbo z 2019 z tego forum.  Ale najpierw dwa słowa do czego ma to być filterek. Akwarium będzie 200x50x60h - 600 L, czyli pewnie jakieś 550 L netto. Jako, że wymaga się, aby woda 5x na godzinę przeszła przez filtr mechaniczny , czyli 550x5=2750, więc do tego zaplanowałem pompę Jebao DCP 5000 L/h. Jest zapas, ale lepiej chyba zmniejszyć moc, niż kręcić słabszą pompą na max? Pompa ta ma wymiar  20x10,4x13 cm. Wysokość turbo planuję na 50 cm. Pomiędzy komorą pompy, a gąbką planuje dać jakąś kratkę np od gołębi ( tak ktoś polecał na forum). 

Rzut dna :

1120394617_rzutdna.thumb.jpg.211149c418ee82d10cf92a1dc0b491c2.jpg

Te prowadnice będą miały wymiar po 1 cm. Na gąbkę zrobiłem zapas 2 mm z grubości i po 2 mm z każdej strony. 

Przekrój poprzeczny :

110602091_przekrj.thumb.jpg.25bfc2523210c6a5893b7bab1762e432.jpg

Pytanie 1 - pod pompą chcę zrobić ruszt np z siatki do gołębi. Jak wysoki powinien być?

Planuję również zrobić regulację na zasysie. Wymiar wyjściowy zasysu w tym projekcie jest 3 x25,4 = 76,2 cm2. Projekt zakłada zrobienie takiej wysuwanej płytki PCV gr 3 mm, żeby można było zmniejszyć powierzchnię zasysu. Zadałem sobie trud zrobienia modelu 3D z tą regulacją :

1. Najszersza powierzchnia zasysu 76,2 cm2

1.thumb.jpg.d90aa137b5d65a65d013e0f5d2c0642b.jpg

2. Zmniejszona pow. zasysu o jakąś wartość

2.thumb.jpg.dead0fbd53ae347443c54161b77407f4.jpg

3. całkowicie zamknięty zasys ( tylko teoretycznie, bo przecież nie można całkowicie zamknąć zasysu)

3.thumb.jpg.8217b3a5418976ac1a6b1c1e2d2c290d.jpg

Pytania do całości tego projektu :

1. Czy dobrze dobrana jest pompa ( moc)? Zależy mi na jakieś możliwie jak najcichszej. Czy sama pompa da radę zrobić cyrkulację w tym akwarium, czy będzie potrzebny cyrkulator? Tak chcę umiejscowić w akwarium ten filtr i na cały tył dać jakieś tło 3D. A może jakaś inna pompa?

akwarium.thumb.jpg.417ab31b7679a0e4b1f1bd0e76d75916.jpg

2.  Jaką dać biologię i ile tego ? Matrix ?, TMBT - min 1L na 300L - u mnie na 600 L wody wychodzi dać 2L , Purolite A520E - ile? Czy to wszystko się zmieści do komory pompy? Jak to ułożyć- nad pompą na jakimś ruszcie, czy bezpośrednio na pompę dać? A może pod pompą to wszystko? Tylko na forum czytałem, że wtedy im pompa jest mniej zanurzona to tym bardziej ją słychać. A może z czegoś zrezygnować (tylko z czego ?)

3. Czy w komorze śmieciowej gr. 3 cm wejdzie mi grzałka? Jaką dobrać na takie akwarium? Jedną mocniejszą, czy dwie słabsze jak np. https://www.invital.pl/grzalki-wewnetrzne/aquael-platinum-grzalka-25w?gclid=EAIaIQobChMIv8OVrcaI7wIVgdKyCh0CKgNIEAQYAiABEgI0gfD_BwE. Jeśli grzałka będzie schowana to jak w prosty sposób obserwować temperaturę?

4. Jako rura wypływu dać wąż silikonowy+ zakończenie z PCV? Czytałem, że wtedy mniej rezonuje taki wąż. Wylot pod wodą, czy nad wodą? 

5. Czy jest sens dawać zamiast jednej gąbki dwie po 2,5 cm?

Całość konstrukcji będzie ze spienionego PCV 3 mm kolor czarny ( chociaż jeśli planuję tło 3D to raczej bez różnicy kolor) 

Poproszę znawców tematu o komentarz. Trochę długi post, ale zanim to napisałem to przeczytałem cały wątek z 2014 na ponad 300 postow na ten temat i stąd tyle moich pytań