MaciejJazg Opublikowano 18 Lutego 2021 #1 Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam serdecznie forumowiczów, w moim akwarium posiadam pyszczaki Chindongo Saulosi Coral, a dokładniej 8 sztuk tego gatunku. Wszystkie rosną fajnie i są zdrowe, lecz trzy z nich mają jakby paski na oczach (niżej zdjęcie jednego z nich) czy jest to jakaś choroba (w co wątpie) a może to oznaka wybarwiania się samców? Dodam, że wszystkie 3 pysie które mają takie oczy mają również czarne końcówki płetw tak jakby się wybarwiały. Jak myślicie co to może być?
MaciejJazg Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor #2 Opublikowano 18 Lutego 2021 Jescze tak jak założyłem już temat, czy na zdjęciu poniżej ten 3,5 cm Cyaneorhabdos to samiec? W tak niewielkim rozmiarze pojawiła mu się już pierwsza atrapa jajowa, czy z góry mogę założyć, że jest to samiec czy jeszcze nadal nie wiadomo?
Robson79 Opublikowano 18 Lutego 2021 #3 Opublikowano 18 Lutego 2021 Jeśli chodzi o Saulosi Coral możliwe że to będą samczyki ale jeśli chodzi o Maingano to atrapy jajowe nie są żadnym wyznacznikiem płci. U wielu gatunki w pyszczaków zarówno samce jak i samice posiadają atrapy jajowe. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Lutego 2021 #4 Opublikowano 18 Lutego 2021 Wg mnie samica. Świadczy o tym jasno-niebieskie podbrzusze i długość pletwy grzbietowej.
MaciejJazg Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2021 3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał: Wg mnie samica. Świadczy o tym jasno-niebieskie podbrzusze i długość pletwy grzbietowej. na ogół jest ubarwiony tak ale zdarza się że wybarwia się na kolor praktycznie czarny
Robson79 Opublikowano 18 Lutego 2021 #6 Opublikowano 18 Lutego 2021 Przy tej wielkości to nawet niema co gdybać jakiej jest płci. Najpewniej rozróżnić po pierwszych tarłach. Oczywiście doświadczony hodowca potrafi rozróżnić płeć przy tej wielkości rybach ale tylko przy obserwacji większej grupy młodzieży...
MaciejJazg Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor #7 Opublikowano 18 Lutego 2021 Ta sztuka np. praktycznie cały czas jest ciemna choć chyba na zdjęciach aż tak tego nie widać
MaciejJazg Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor #8 Opublikowano 18 Lutego 2021 Skubany gania inne rybki nawet prawie dwa razy wieksze od niego
Robson79 Opublikowano 18 Lutego 2021 #9 Opublikowano 18 Lutego 2021 Może być samiec choć samice też bywają charakterne...
Rekomendowane odpowiedzi