Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak masz taki to sprawdź. Jak masz zamiar kupić to weź ten co poleca Andrzej.

A jak chcesz ratować ryby to zalecam się pospieszyć

Edytowane przez mareckee
Opublikowano

Mam cytat z internetu odnośnie kolorów młodych ryb:

Cyt. : " Akwaryści, którzy uprawiają swoje hobby od 20-30 lat, z pewnością zauważyli, że ryby oferowane w sklepach zoologicznych w ciągu tego okresu stawały się coraz młodsze, a tym samym mniejsze. Dzisiejszy hodowca chce sprzedać swój towar jak najszybciej. Trzymanie ryb do wieku, gdy będą ładnie wybarwione, jest nieopłacalne. Jednak – jak już wcześniej wspomniałam – nabywcę łatwiej znajduje ryba kolorowa. Kolejna technika stosowana w azjatyckich „hodowlach” polega na podawaniu młodym rybom hormonów płciowych, w wyniku czego pojawiają się u nich barwy typowe dla dojrzałych osobników. Skutkiem terapii hormonalnej jest na ogół bezpłodność, wzmożona agresja, zahamowanie wzrostu, jak również w niektórych przypadkach zmiana płci z żeńskiej na męską. Dlatego przy kupnie ryb przydaje się wiedza o danym gatunku. Jeżeli w akwarium sklepowym widzimy młode, pięknie wybarwione ryby w szacie typowej dla tarlaków, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że otrzymywały one hormony." Koniec cytatu.

Może i w Twoim przypadku tak było. Swego czasu u nas niektórzy koledzy mieli takie problemy z hongami. Kupowali młode, pięknie wybarwione a po jakimś czasie robiły się blade i już nigdy się nie wybarwiały tak jak potrzeba.

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie słyszałem, tym bardziej nie wiem jakiej jakości ma ryby. Z tego co widzę to nie był on polecany przez żadnego z klubowiczów.

W dniu 19.02.2021 o 11:45, Dawid K napisał(a):

Ph mam 9.0

Rozwiń  

Aby na pewno? Wodociągi łódzkie podają ph 7.3 - 7.7. Co by tak zalkalizowało wodę ?

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 19.02.2021 o 12:38, darkon napisał(a):

Nie słyszałem, tym bardziej nie wiem jakiej jakości ma ryby. Z tego co widzę to nie był on polecany przez żadnego z klubowiczów.

Aby na pewno? Wodociągi łódzkie podają ph 7.3 - 7.7. Co by tak zalkalizowało wodę ?

Rozwiń  

W akwarium mam kamienie z wapieniem i chyba to te kamienie

16137391250968287636309403970069.jpg

Opublikowano
  W dniu 19.02.2021 o 13:39, darkon napisał(a):

Raczej błąd test. Nigdy nie trafiłem na jakąkolwiek sprawdzoną informację, że skały wapienne są w stanie tak zalkalizować wody.

Rozwiń  

Też tak uważam, zwłaszcza że test kolegi ma zakres 6.5-8.5 skąd zatem wynik 9?🤔

• Lubię to 2