Dawid K Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor #11 Opublikowano 18 Lutego 2021 17 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał: PH żeby było wiarygodne musi być w zakresie 7.4 - 9.0. A może być 6.5-8.5?
mareckee Opublikowano 18 Lutego 2021 #12 Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Jak masz taki to sprawdź. Jak masz zamiar kupić to weź ten co poleca Andrzej. A jak chcesz ratować ryby to zalecam się pospieszyć Edytowane 18 Lutego 2021 przez mareckee
Andrzej Głuszyca Opublikowano 19 Lutego 2021 #13 Opublikowano 19 Lutego 2021 Mam cytat z internetu odnośnie kolorów młodych ryb: Cyt. : " Akwaryści, którzy uprawiają swoje hobby od 20-30 lat, z pewnością zauważyli, że ryby oferowane w sklepach zoologicznych w ciągu tego okresu stawały się coraz młodsze, a tym samym mniejsze. Dzisiejszy hodowca chce sprzedać swój towar jak najszybciej. Trzymanie ryb do wieku, gdy będą ładnie wybarwione, jest nieopłacalne. Jednak – jak już wcześniej wspomniałam – nabywcę łatwiej znajduje ryba kolorowa. Kolejna technika stosowana w azjatyckich „hodowlach” polega na podawaniu młodym rybom hormonów płciowych, w wyniku czego pojawiają się u nich barwy typowe dla dojrzałych osobników. Skutkiem terapii hormonalnej jest na ogół bezpłodność, wzmożona agresja, zahamowanie wzrostu, jak również w niektórych przypadkach zmiana płci z żeńskiej na męską. Dlatego przy kupnie ryb przydaje się wiedza o danym gatunku. Jeżeli w akwarium sklepowym widzimy młode, pięknie wybarwione ryby w szacie typowej dla tarlaków, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że otrzymywały one hormony." Koniec cytatu. Może i w Twoim przypadku tak było. Swego czasu u nas niektórzy koledzy mieli takie problemy z hongami. Kupowali młode, pięknie wybarwione a po jakimś czasie robiły się blade i już nigdy się nie wybarwiały tak jak potrzeba. 2
darkon Opublikowano 19 Lutego 2021 #14 Opublikowano 19 Lutego 2021 A z jakiego źródła pochodzą twoje ryby?
Dawid K Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor #15 Opublikowano 19 Lutego 2021 19 godzin temu, mareckee napisał: Jak masz taki to sprawdź. Jak masz zamiar kupić to weź ten co poleca Andrzej. A jak chcesz ratować ryby to zalecam się pospieszyć Ph mam 9.0
Dawid K Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor #16 Opublikowano 19 Lutego 2021 2 godziny temu, darkon napisał: A z jakiego źródła pochodzą twoje ryby? Tego hodowce znalazłem tu na forum Sylwester Mielcarz
darkon Opublikowano 19 Lutego 2021 #17 Opublikowano 19 Lutego 2021 Nie słyszałem, tym bardziej nie wiem jakiej jakości ma ryby. Z tego co widzę to nie był on polecany przez żadnego z klubowiczów. 51 minut temu, Dawid K napisał: Ph mam 9.0 Aby na pewno? Wodociągi łódzkie podają ph 7.3 - 7.7. Co by tak zalkalizowało wodę ? 2
Dawid K Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor #18 Opublikowano 19 Lutego 2021 12 minut temu, darkon napisał: Nie słyszałem, tym bardziej nie wiem jakiej jakości ma ryby. Z tego co widzę to nie był on polecany przez żadnego z klubowiczów. Aby na pewno? Wodociągi łódzkie podają ph 7.3 - 7.7. Co by tak zalkalizowało wodę ? W akwarium mam kamienie z wapieniem i chyba to te kamienie
darkon Opublikowano 19 Lutego 2021 #19 Opublikowano 19 Lutego 2021 Raczej błąd test. Nigdy nie trafiłem na jakąkolwiek sprawdzoną informację, że skały wapienne są w stanie tak zalkalizować wody. 2
Bartek_De Opublikowano 19 Lutego 2021 #20 Opublikowano 19 Lutego 2021 Teraz, darkon napisał: Raczej błąd test. Nigdy nie trafiłem na jakąkolwiek sprawdzoną informację, że skały wapienne są w stanie tak zalkalizować wody. Też tak uważam, zwłaszcza że test kolegi ma zakres 6.5-8.5 skąd zatem wynik 9? 2
Rekomendowane odpowiedzi