Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to jeżeli planujesz zrobić całą szafkę z płyt to korpus szafki + grubość frontu można zrobić na 38cm, które przykryjesz blatem, a sam blat na kształt dna akwarium. Będzie na  srodku wystawał 12cm przed front co nie powinno w niczym przeszkadzać. Albo jeżeli się obawiasz to cała szafkę głeboką na 50cm, tylko po bokach będziesz miałe miejsce na "nic"

I to byłyby chyba dwie najtańsze stabilne opcje

Opublikowano

To jaki wysoki regał czy szafka zależy od kilku rzeczy między innymi ile masz wzrostu bo jak doradzić tą samą wysokość osobie która ma 1,5m i tej co mierzy 2m. Spróbuj ustawić na czymś akwarium i zobacz czy będziesz miał swobodny dostęp do dna z tyłu akwarium, jak tak wysokość jest optymalna do prac pożądkowych co nie znaczy najlepsza pod każdym względem bo może np, przed akwarium będzie stół który wtedy zasloni połowę akwarium. Drugi aspekt jaka chcesz i gdzie mieć filtrację jeśli np filtr kubelkowy wysokość szafki musi być taka żeby się zmiescił z zapasem miejsca nad filtrem potrzebnym do wygodnej obsługi. Co do materiałów jak pisali koledzy przy tej wielkości i wadze akwarium spokojnie, estetycznie, prosto i w miarę tanio zrobisz szafkę z płyty meblowej.

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
Wysokość od podłogi do pachy osoby, która będzie czyścić minus wysokość akwarium. Proste równanie.
Dodatkowo uwzględniając wysokość pokrywy jeśli nie będzie zdejmowana cała do prac przy akwarium.

Opublikowano
9 minut temu, aro600 napisał:

Dodatkowo uwzględniając wysokość pokrywy jeśli nie będzie zdejmowana cała do prac przy akwarium.

Przy tym kształcie raczej będzie uchylna pokrywa, plastikowa.

Opublikowano

Z doświadczenia max wysokość to tak jak @Falcowskinapisał. Jednak jeśli akwa stoi gdzies przy fotelu/kanapie to warto dać niższy stelaż tak żeby na linii wzroku nie wylądowało dno akwa.

Dla wzrostu 185cm dałbym akwa max na 145 cm. Jeśli akwa przy kanapie to nawet 30 cm niżej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sarar napisał:

Dla wzrostu 185cm dałbym akwa max na 145 cm. Jeśli akwa przy kanapie to nawet 30 cm niżej.

Ja swoje mam na 125 górną krawędź i spokojnie jeszcze 10cm by się dało podnieść. Siedząc na kanapie mam wzrok ok 3/4 wysokości akwa, zatem nie zgodzę się z twierdzeniem, żeby dawać przy kanapie niżej.

Opublikowano

Okey A powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz dwie przednie boczne nogi cofamy. Wzgledem tej srodkowej.  Ale o ile ? Jak to wygląda biorąc pod uwagę że. Aha być właśnie otwierane drzwiczki lewa prawa strona.