Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie, czytam i czytam... I w końcu zglupialem... Czy jeśli zastosuje u siebie w baniaczku 3/4rure do filtra narurowego z 6 korpusami i pompa o max przepływie 3000l będzie ok? Czy raczej 3/4rura będzie za mała? 

Opublikowano
Godzinę temu, miron.dmt napisał:

W zupełności wystarczy. Filtry w korpusie mają 1/2" przekrój wewnętrznej rury.

Zgadza się i spotkałem się że przerabiaja te otwory na większe, masz może jakiś przykład że takie wystarcza? 

Opublikowano

Moim zdaniem jak to zwykle w życiu bywa czy to wystarczy odpowiedzią jest to zależy. Co to znaczy że filtr narurowy z 6 korpusów? Bo to może być np 3x2 kospusy równolegle (2 x mechanika + 2 x biologia + 2 x chemia lub 2 mechanika i 4 biologia) i wtedy jasne że wystarczy. Może też być np: 2x3 korpusy (3 x mechanika + 3 x biologia) i wtedy to już nie jest takie oczywiste.

Można łatwo policzyć przekrój i/lub pojemność rur i tak dla 3 rury PP 1/2 cala wartości te są dużo wyższe niż dla 1 rury 3/4 więc według teorii rura 3/4 może głuszyć przepływ.

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, aro600 napisał:

Moim zdaniem jak to zwykle w życiu bywa czy to wystarczy odpowiedzią jest to zależy. Co to znaczy że filtr narurowy z 6 korpusów? Bo to może być np 3x2 kospusy równolegle (2 x mechanika + 2 x biologia + 2 x chemia lub 2 mechanika i 4 biologia) i wtedy jasne że wystarczy. Może też być np: 2x3 korpusy (3 x mechanika + 3 x biologia) i wtedy to już nie jest takie oczywiste.

Można łatwo policzyć przekrój i/lub pojemność rur i tak dla 3 rury PP 1/2 cala wartości te są dużo wyższe niż dla 1 rury 3/4 więc według teorii rura 3/4 może głuszyć przepływ.

U mnie będą x2 mechaniki(równolegle) x3 biologia i x1 chemia tu będzie mieszane zależy jak wszystko uda mi się zmieścić 

Opublikowano

W takim układzie tak jak pisał miron.dmt 3/4 wystarczy w zupełności na sekcji mechanicznej będzie 2 korpusy będzie tzw.,, najwęższe gardło,, więc zwiększenie średnicy rur tu nic nie zmieni.

Opublikowano
8 godzin temu, aro600 napisał:

W takim układzie tak jak pisał miron.dmt 3/4 wystarczy w zupełności na sekcji mechanicznej będzie 2 korpusy będzie tzw.,, najwęższe gardło,, więc zwiększenie średnicy rur tu nic nie zmieni.

A jeśli było by połączenie szeregowe na korpusach mechanicznych? To będzie to na korzyść? 

Opublikowano
31 minut temu, mateusz1986 napisał:

A jeśli było by połączenie szeregowe na korpusach mechanicznych? To będzie to na korzyść?

Nie, będzie na niekorzyść dla przepływu. 

• Lubię to 1